2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egyre több őssejtet illetve csontvelőt adományoznak a németek

Egyre többen adományoznak Németországban őssejtet, hogy ezzel segítsenek a leukémiában vagy egyéb súlyos betegségben szenvedők megmentésében.

Több mint 5600 alkalommal vetettek le szervezetükből őssejtet 2010-ben a német adományozók - adta hírül a Német Csontvelődonor-regisztrációs Központ (ZKRD) Ulmban. Ez csaknem 800-zal több adományt, azaz 18 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

"Több mint tíz évre visszamenőleg tudjuk figyelemmel követni az évenkénti növekedés arányát" - fejtette ki Carlheinz Müller, a ZKRD vezetője.

A leukémiában vagy egyéb súlyos hematológiás betegségekben szenvedők esetében sokszor ezek az adományok jelentik az egyetlen esélyt a gyógyulásra és a túlélésre.

Németországban összesen több mint négymillió adományozni kívánó lehetséges donort regisztráltak eddig. Szükség esetén közöttük keresnek az egyes betegnek megfelelő, egyező donort. A szükséges előkezelést követően az adományozótól levett őssejteket infúzión keresztül juttatják be a beteg szervezetbe, amely ennek segítségével hozzákezd az új vérképző rendszer kiépítéséhez.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink