hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyre nyílik a bérolló az ágazatban

Az egészségügyi szakdolgozók bruttó 30-55 ezerrel kapnak több fizetést, miközben tombol a járvány és közeleg a szolgálati jogviszony, írja a Népszava.

Míg az orvosok jelentős béremelést kaptak a szolgálati jogviszonyból fakadó munkakörülmény-szigorításért, a szakdolgozóknak nem jár pluszkompenzáció. Túl azon, hogy ezt kifejezetten bántónak tartják, ez azzal is jár, hogy a bérolló még nagyobbra nyílik az orvosok és a szakápolók között. Ez pedig már a napi munkában is feszültséget okoz.

– Van olyan nővér az osztályunkon, akik kerek perec megmondta a főorvosnak, hogy mostantól végezze maga a saját munkáját, ha már januártól másfél milliós lesz a bére. Mert ő ugyan mostantól nem fogja – érzékeltette a helyzetet egy ápolónő, s magyarázatként hozzáfűzte: – Az osztályon sok orvosi feladatot az ápolók végeznek, ők kérik például a diagnosztikai vizsgálatokat, kötik be az infúziót, vezetik le az orrszondát.

– Az orvos naponta a reggeli kis viziten és a heti két-háromszori nagyvizitre jön oda, mégis ők kapják a nagy fizetést. Megalázó az, ami most velünk történik – panaszolta egy másik ápoló, aki egy nagy kórház belgyógyászatán dolgozik.A tárca hétvégi közleménye szerint 2010 óta 100-200 ezer forinttal nőtt a szakdolgozók bére, és az övé éppen nettó 100 ezerrel lett több, miközben három műszakban dolgozik. – Éveket tanultam, mire intenzíves szakápoló lettem, ám ezt mindössze, havonta 4800 forintos pótlékkal honorálja a rendszer – mondta.

A megkérdezettek szerint tovább rontja a hangulatot, hogy a legfrissebb vészhelyzeti rendelkezések miatt még föl sem mondhatnak.

– Keserű szájízt okoz, hogy a most novemberi 20 százalékos emelés, valójában csak 16,5 százalék – mondta a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke. – Ennek az a magyarázata, hogy nem a múlt havi bérre emelték rá a húsz százalékot, hanem a 2019-es bruttó bérekre. A mostani emelés bruttó 15 ezer és 75 ezer forint közötti többletet jelent. A legnépesebb fizetési kategóriában bruttó 30-55 ezerrel visznek haza többet a dolgozók, mint egy hónappal korábban.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink