2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyre közelebb az egységes COVID-19 útlevél az Európai Unióban

Az EU-s intézmény e hónap végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid-19 oltási igazolványról, írja a Népszava.

Az Európai Bizottság ma várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát. Az ezt tartalmazó közleményt — amely a gyógyszerek előállítóinak is segítséget ígér gyártókapacitásaik kibővítéséhez — ma készül elfogadni az Ursula von der Leyen vezette testület. Az EU-s intézmény e hónap végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid-19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének. Ezek az okmányok felválthatnák a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat. A nagyobb nemzetközi légitársaságok akár már tavasztól követelhetik az utasoktól a “vakcinaútlevelet”.

A tervek szerint a csütörtökön videokonferenciázó 27 állam- és kormányfő a dokumentum bevezetésének a lehetőségéről is tárgyalni fog. A tanácskozást előkészítő Európa-ügyi miniszterek hétfői online eszmecseréjükön megállapodtak, hogy a a témát alaposan körül kell járni, mert az igazolvány használata számos jogi kérdést vet fel. Maroš Šefčovič bizottsági alelnök az ülés után újságíróknak azt mondta: szükség van az oltási adatok elektronikus nyilvántartására és megosztására, de csak egy későbbi időpontban és alapos mérlegelés után lehet dönteni a koronavírus elleni oltottságot igazoló okmány alkalmazási köréről.

Használata nem vezethet a polgárok jogainak a korlátozásához vagy megkülönböztető bánásmódhoz — hangsúlyozta. A Népszava tanácsi forrásai szerint a videokonferencián Varga Judit igazságügyi miniszter egyetértett az igazolvány bevezetésének szükségességével. Felszólalásában hangsúlyozta: nyomást kell gyakorolni a gyógyszergyártókra annak érdekében, hogy tartsák magukat a szerződésbe foglalt kötelezettségeik teljesítéséhez, ugyanakkor nem tért ki sem a kínai, sem az orosz vakcinák beszerzésének előnyeire.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés