hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Egymilliárd forint a praxisoknak

Változik a háziorvosi rendszer finanszírozása

A decemberi törvényhozási dömping során számos jogszabályi változásról döntött az Országgyűlés. A módosítások többsége február elejétől lép hatályba. Ezek jelentős része érinti a háziorvosokat.

A február elsejétől életbe lépő változások célja, hogy az alapellátás orvosai valódi menedzselőivé váljanak a praxisukba tartozó biztosítottaknak, az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektessenek a betegségek megelőzésére, illetve időben történő felismerésére, a minőségi ellátásra és a betegek útjának követésére. Szabályozottá válik a „végelszámolás” is. Ez a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvos esetében azt jelenti, hogy a finanszírozás megszűnését követően a nála bejelentkezett biztosítottak két hónappal korábbi számának megfelelő egyhavi teljesítménydíjazásra jogosult. Egyes finanszírozási szabályok ugyancsak megváltoznak. Korábban például, ha a háziorvosi körzetek megosztása révén az előírt minimumnál (ez felnőtt- és vegyes körzet esetén 1200, gyermekkörzetnél pedig 600 főt jelent) kisebb lélekszámú körzeteket alakítottak ki, akkor meg kellett osztani a fix összegű és a területi kiegészítő díjakat is. A jövőben viszont a megosztással létrejött körzetek mindegyike – függetlenül a lakosságszámtól – mindkét díjtétel esetében teljes összegre köthet finanszírozási szerződést.

A körzetek lakosságszáma és a rendelő adottságai alapján megállapítható fix összegű díjak február elsejétől átlagosan 14,9 százalékkal emelkednek. A háziorvosi praxisok finanszírozására szolgáló költségvetési keret idei többletéből az egészségbiztosító egymilliárd forintot elkülönít. Az OEP ebből a keretből kívánja finanszírozni a szűrés-gondozási feladatok elvégzéséről készített jelentéseket, valamint a minőségbiztosítást. Az egymilliárdos tétel az erre vonatkozó külön jogszabály hatálybalépésének napjától áll majd rendelkezésre.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Horváth Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés