hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Egyezséggel megúszható az inkasszó

Akinek adóhátraléka van, bármikor számíthat arra, hogy mindaddig nem tud hozzáférni a folyószámlájához, amíg az APEH le nem emelte róla a tartozás összegét. Az ilyen kínos meglepetés úgy kerülhető el, ha az adózó fizetési haladékot kér a hivatalnál. 

Elméletileg a tartozás keletkezésének napjától, a gyakorlatban azonban csak az azt követő 4-6 hét múlva kell arra számítani, hogy az adóhivatal előzetes felszólítás nélkül behajtja a pénzt az adós folyószámlájáról. Az adóhivatalnak nem kell minket előzetesen értesíteni az inkasszó, vagyis az azonnali beszedési megbízás kiadása előtt, vagyis akinek adóhátraléka van, bármikor szembesülhet azzal: nem tud hozzájutni a folyószámlájára érkező pénzhez mindaddig, amíg az APEH le nem emeli a tartozás összegét. Erre azért van lehetősége, mert a hátralékok jogosultságát az adózó már elismerte a bevallásában, és az végrehajtható okirat.

A jelenlegi végrehajtási törvény szerint az adóhivatal a bankkal csak azt közli, hogy milyen jogszabály alapján kéri az azonnali beszedést, mivel ha kiadná a dokumentumot, azzal adótitkot sértene.

Aki tehát nem fizette rendesen a köztartozását, annak célszerű mielőbb fizetési haladékot kérnie az APEH-től. Különösen fontos ez azoknál, akik idén is az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alatt szeretnének adózni. Csak akkor engedélyezi ugyanis az APEH az eva folytatását, ha az adóalany számláján az év végén nem lát adótartozást. Arra azonban lehetőség van, hogy ha valaki nem tudja azonnal rendezni a hátralékát, előzetes fizetési haladékot kérjen az adóhivataltól.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Oláh Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés