hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Október 28-tól írható alá

Egyezmény a gyógyszerhamisítás ellen

A gyógyszerhamisítás terjedése ellen nem elég a polgári jog eszközeivel fellépni, szigorúbb büntetőjogi szabályozásra van szükség – véli az Európa Tanács.

– Egy hamis gyógyszer esetében semmilyen garanciánk sincs arra nézve, hogy gyártója nem rakott-e mérgező anyagokat a készítménybe – mondta Kristian Bartholin, az Európa Tanács büntetőjogi divíziójának tagja. – Nem elégséges, ha a polgári jog eszközeivel harcolunk a szellemi tulajdonjogokért, a hamisítást a büntetőjog eszközeivel is üldöznünk kell – tette hozzá.

Bartholin Brüsszelben tett nyilatkozatot az egészségügyet érintő, hamisítással foglalkozó nemzetközi megállapodás, a Medicrime Egyezmény aláírása előtt. Ezt a gyógyszerhamisítás problémájára válaszul született nemzetközi jogi egyezményt október 28-tól kezdve írhatják alá a részes országok – az Európa Tanács tagjai mellett további államok csatlakozására is számítanak. Összesen öt ország aláírására van szükség, hogy érvénybe lépjen a megállapodás. Az aláírási ceremóniát ünnepélyes keretek között Moszkvában tartják.

Az egyezmény büntetendővé tenné a hamis gyógyszerek és orvostechnikai eszközök gyártását és forgalomba hozatalát, csakúgy, mint a valótlan információk szerepeltetését a különböző egészségügyben használatos eszközök és készítmények csomagolásán. A megállapodás „keretrendszert biztosít az együttműködéshez számos adminisztratív szektorban, és megelőző intézkedésekkel segíti a magán- és közszférát, az áldozatokat és tanúkat” – írja a New Europe Online.


Kristian Bartholin hangot adott meggyőződésének, miszerint az egyezmény fontos kezdő lépésnek tekinthető. A jelenlegi joganyag csak a szellemi tulajdonjog védelméből indul ki, és ez annyit ér, mint ha „a bűnözők kezére csapnának”. Bár az új megállapodás sem tér ki a konkrét büntetési tételekre, legalább a hamisítók kiadatását lehetővé teszi a részes államok között.

Bár az Európa Tanács tagállamainak többségében szigorú előírások vannak érvényben, a mostani megállapodás előnye, hogy azt a szervezetben nem tagországok is aláírhatják. Bartholini szerint Európában különösen a Balkán számít problémás területnek, és természetesen a fejlődő országok patikáiban sokszor nyíltan árult hamisítványok is óriási gondot okoznak.

– Mint minden nemzetközi büntetőjogi keretrendszer, ez is csak akkor működhet hatékonyan, ha a részes államok együttműködnek. A problémát nem lehet egyedül Európában megoldani, ezért a világ minden állama számára biztosítani kell a lehetőségét, hogy csatlakozzon a Medicrime Egyezményhez – zárta gondolatait a szakértő.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: HENT)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés