hirdetés
hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

Egyesítve az elválaszthatatlan

Betegorientált klinikai kutatás

Dr. Maródi László az ország első és máig egyetlen Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékének alapítója és vezetője. A debreceni egyetem professzora, a gyermekkori immunhiányos állapotok nemzetközileg elismert kutatója. Egyike azon keveseknek, akik klinikusként alkalmazzák is a molekuláris genetika legújabb vívmányait.

Mennyire kézenfekvő az immunológia és az infektológia párosítása?
– A fertőzés és az immunitás nemcsak összefüggenek, de elválaszthatatlanok egymástól. Az infektológus számára az igazi kihívást az immunhiányos beteg jelenti, hiszen az ő fertőzései mindig potenciálisan életveszélyesek. Ezért az infektológusnak azt is tudnia és értenie kell, mi zajlik a fertőzésre adott immunválasz során, illetve hogyan kell módosítani a kezelést a sérült immunitás miatt. A gyermekimmunológia főként az immunrendszer érésével, az újszülött- és fiatal gyermekkor immunológiai sajátosságaival, a korspecifikus infekciófogékonysággal, az immunizációval, a védőoltások immunbiológiai hatásával foglalkozik. Legjelentősebb feladata az immunhiánnyal járó betegségekben szenvedők kivizsgálása, gondozása és kezelése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. NEMES JÁNOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés