hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egyes antibiotikumok és vérnyomáscsökkentők együttes alkalmazása veszélyes lehet

Bizonyos gyakran alkalmazott antibiotikumok és széles körben használt vérnyomáscsökkentők egyidejű adása nagyfokú, kórházi kezelést igénylő vérnyomáscsökkenést, keringési sokkot okozhat az idősebb betegek körében – írja a Canadian Medical Association Journal egyik közleménye.

A makrolid antibiotikumok (erythromycin, clarithromycin és azithromycin) a leggyakrabban rendelt antibiotikumok közé tartoznak – Kanadában évente több millió dobozt írnak fel. A betegek általában jól tolerálják ezeket a gyógyszereket, de olykor súlyos gyógyszer-interakciók alakulnak ki – írja dr. David Juurlink, a Sunnybrook Research Institute kutatója és munkatársai.

A kutatók 1994 és 2009 között 66 éves és idősebb ontariói betegeket vontak be vizsgálatukba; a páciensek valamennyien kalciumcsatorna-blokkolót szedtek (amit rendszerint vérnyomáscsökkentőként használnak). Azonosították azokat a személyeket, akik alacsony vérnyomás miatt kórházba kerültek, majd megvizsgálták, hogy közülük hánynak írtak fel nem sokkal korábban makrolid antibiotikumot.

Egyes antibiotikumok és vérnyomáscsökkentők együttes alkalmazása veszélyes lehet

Összesen 7100 olyan beteget találtak, akiket alacsony vérnyomás vagy keringési sokk miatt kórházban kellett kezelni. Eredményeik szerint az erythromycin ebben a betegcsoportban mintegy hatszorosra, a clarithromycin pedig négyszeresre növelte az alacsony vérnyomás kockázatát, az azithromycinnek azonban nem volt ilyen hatása.

Azt a következtetést vonták le, hogy az idős, kalciumcsatorna-blokkolót szedő betegeknek, ha csak lehet, azithromycint kell felírni, és tartózkodni kell a másik két makrolid antibiotikumtól.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés