hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egy kompromisszum: senkinek sem jó?

Európa közelebb a REACH-hez

Sem a környezetvédők, sem a vegyipar képviselői nem igazán lelkesednek azért a „történelminek” kikiáltott kompromisszumért, amely a vegyi anyagok regisztrációját, vizsgálatát és minősítését tartalmazó direktívatervezettel kapcsolatban született a közelmúltban. Az Európai Parlament, amely első olvasatban foglalkozott az angol rövidítéssel REACH-nek nevezett tervezettel, többesztendei heves csatározások végére igyekezett pontot tenni.
A REACH lényege, hogy kiszűrjék az EU tagállamaiban forgalmazott termékekben előforduló veszélyes anyagokat – tekintet nélkül arra, hol gyártották azokat.
A direktíva első olvasatában végül is kompromisszum született, amely igyekezett biztosítani, hogy az egészségügyi szempontoknak is megfeleljenek, és a vegyipar se érezze gúzsba kötve magát. Míg a regisztrációkra vonatkozó szabályozásban konzervatív, a vegyi anyagok engedélyezésében szocialista- liberális-zöld összefogás érvényesült – utóbbi azonban még elvérezhet a tagállamok közötti vitában. A végleges döntéshez parlamenti igen ugyanis nem elegendő, arra a tagállamoknak is rá kell bólintaniuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
GORDON TAMÁS (BRÜSSZEL)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés