hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

EGVE: nem sikerült megteremteni a kiegyensúlyozott gazdálkodás feltételeit

Béremelésről, kórházadósságról, kancellária-rendszerről kérdezte a Weborvos Molnár Attilát, az EGVE leköszönő elnökét.

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnökét, Molnár Attilát a XXIII. Magyarországi Egészségügyi Napok, az EGVE kongresszusa előtt kérdezte a Weborvos.

– Az idén is rengeteget hallunk a kórházi, intézményi adósságokról. Egyik hónapban győzelmi jelentés: alig emelkedett! Másik hónapban gyászjelentés: 2-3 milliárd forinttal nőtt a lejárt szállítói tartozás állomány. Mi a véleményük erről az EGVE szakértőinek?

– Egyelőre nem sikerült megteremteni a kiegyensúlyozott gazdálkodás feltételeit. Azt nem tartom jó megoldásnak, hogy esetleg az év végén a fenntartó és az OEP segítségével kifizetjük az adósságokat. A jó megoldást abban látom, hogy pontosan mérni és ismerni kell a kórházak valóságos és indokolt költségeit, és a finanszírozást ehhez kell igazítani.

– Nem okoz ez állandó zavart, áremelkedést a beszállítói piacon?

– Dehogynem! Az adósságok okozta veszteségeket a szállítók, mivel ők nem bankok vagy hitelintézetek csak úgy tudják kezelni, hogy „beárazzák" és ez beépül az árakba. Ez senkinek sem jó.

Mi a helyzet a kancellári rendszerrel? A kérdés hónapok óta napirenden van, de a megoldás egyelőre nem körvonalazódik.

– Én jó megoldásnak látom az úgynevezett kancellári rendszert. Azt is többször elmondtam már, hogy pontosan azért, mert ez a világ gyakorlata. Kórházak együttműködnek gazdaságilag, akár szervezetileg is. Európában már mindenütt ilyen kórházcsoportok vagy holdingok keretében együttműködve eredményesebbek tudnak lenni. Ha ezt a vonalat célozza meg a kancellári rendszer, az mindenképpen jó irány. Hogy ez azután regionálisan vagy megyei méretekben szerveződik, az egy következő kérdés. Én úgy látom, hogy a magyar társadalom, a közigazgatás, a politika megyei szintre rendeződik.

Az is lehet egy jó megoldás, hogy megyei szintű együttműködésről elindulunk, amiből úgyis tovább kell lépni, mert egy-egy megye az ellátás teljes spektrumát nem tudja biztosítani a lakosság számára. Tehát a következő lépés majd a megyék közötti együttműködés, a megyék közötti kapcsolatok kialakítása lesz. Azt különösen jónak tartanám, ha az új működési struktúrát alulról építkezve hoznánk létre.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink