hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségügyre is kevesebb pénzt kértünk az uniótól

A hvg.hu szerint az egyetemek megújítása és a Dél-Budai Centrumkórház is eltűnt a kormány tervei közül az uniós helyreállítási alap programjai alapján, az orvosi béremelés azonban megmaradt.

Május 12-én nyújtotta be a magyar kormány az Európai Bizottságnak a nemzeti helyreállítási tervét, amely a koronavírus-járvány utáni gazdasági programot tartalmazza. Az Európai Unió tavaly döntötte el, hogy az összesen 672,5 milliárd eurós befektetési és reformalapból 312,5 milliárdot vissza nem térítendő támogatások, 360 milliárd eurót pedig kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában kaphatnak meg a tagállamok.

Magyarországot összesen mintegy 5800 milliárd forint illeti meg, ebből valamivel több mint 2500 milliárd forint a támogatás, a fennmaradó rész pedig a kedvezményes hitel. Ezekkel az összegekkel készült el Magyarország nemzeti helyreállítási terve április 13-i dátummal. Egy héttel az április 30-i leadási határidő előtt Orbán Viktor elutazott Brüsszelbe és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt. Már ezen a megbeszélésen lehetett tudni, hogy Magyarország mégsem kéri az őt megillető hitelt, csak a vissza nem térítendő támogatást. Ez azonban azt feltételezte, hogy új tervvel kell előállni.

Végül május 17-én, hétfőn délelőtt megjelent a kormányzati honlapon a nemzeti helyreállítási terv (az oldal alján, az utolsó előtti soron). Összességében a legnagyobb tételt az egészségügy jelenti, 857,04 milliárd forinttal. A hiteleket is tartalmazó változatban ennél lényegesen több, 1268 milliárd forint szerepelt. Az egészségügy területén változatlan összeggel 300 milliárd forinttal szerepel az orvosok bérrendezése a hálapénz kivezetése céljából. Teljes egészében eltűnt azonban a Dél-Budai Centrumkórház bruttó 330 milliárd forintos kiadása.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink