hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egészségügyi műszerbeszerzés

Venni vagy lízingelni?

Komoly növekedési potenciált látnak az egészségügyi szektor finanszírozásában a lízingcégek. Van is hová fejlődni: az egészségügyi berendezések, műszerek lízingje ma még alig jellemző Magyarországon, az intézmények döntően tulajdonosaiktól várják az elavult gépek cseréjét.

Bár Nyugat-Európában elterjedt ez a finanszírozási forma, az egészségügyi eszközök lízingje nálunk az egy százalékot sem éri el – legalábbis hivatalosan. Nem hivatalosan azonban igen megszokott: maguk a gyártók és a forgalmazók is „megtámogatják” a kórházakat hosszabb fizetési határidőt, részletvásárlást, határozott idejű bérleti konstrukciót, vagyis gyakorlatilag lízinget kínálva. Az állami-önkormányzati tulajdonú kórházak, egyetemi klinikák, rendelőintézetek egyszerűbbnek tartják, ha első körben tulajdonosaiknál kilincselnek forrásért – vázol fel egy okot Stift László, a Siemens Leasing Kft. értékesítési igazgatója. A forráshiány azonban
egyre nagyobb kényszerítő erő,
vannak, akik mind több, finanszírozásra irányuló közbeszerzési eljárást bonyolítanak le, a rutinosabbak pedig már a jogi státusukhoz alkalmazkodó finanszírozást keresik (az egészségügyi intézmények ugyanis nem tudnak áfát visszaigényelni). Náluk már jellemzőbb a lízing. E forma felé terelheti az egészségügyi piac szereplőit az is, hogy ezáltal tőkekímélő módon tudják megvalósítani eszközbeszerzéseiket – fogalmazott Erdei Zoltán, a CIB Lízing Csoport egészségügyi gép- és berendezés finanszírozási üzletág vezetője. Báti Balázs, a Budapest Lízing vezérigazgatója szerint ugyanakkor nehezíti a lízing térnyerését, hogy a beszerzéseknél az ajánlatok többsége új berendezésekre szól, a használt eszközök körében korlátozásokkal kell számolni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
FARKAS BARBARA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés