hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Egészségügyi életpályamodell

A 22. lépés csapdái

Még informális egyeztetések sem kezdődtek a kormány és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) között azóta, hogy a miniszterelnök bejelentette: a humánerőforrás kérdésének rendezése a „22. egészségügyi lépés lehet” – mondta a Medical Tribune kérdésére Gyenes Géza, a köztestület főtitkára. A kormány májusban debütált száz lépés programjának 21 pontja szól az egészségügyről, de azok közül egy sem foglalkozik az ágazat dolgozóinak problémáival.

Várhatóan ősszel bocsátja társadalmi vitára az egészségügyi dolgozók helyzetét rendező javaslatait a szaktárca – közölte még májusban Vojnik Mária politikai államtitkár. Nyár közepén azonban még mindig csak homályos elképzelések léteztek arról, hogyan is fest majd az egészségügyi dolgozók életpályamodellje. Kereszty Éva, az Egészségügyi Minisztérium (EüM) főcsoportfőnöke ezt elsősorban azzal magyarázta: minden attól függ, milyen lehetőségeket ad a tárcának a jövő évi költségvetés. Az biztos, hogy a minisztérium szerint tovább kell növelni az orvosi egyetemekre felvehető hallgatók számát, s átalakítanák a szakdolgozók képzési rendszerét is, hogy vonzóbb legyen a fiataloknak.

Az orvosi kamara szerint hoszszabb távon egyetlen lényegi dologgal lehetne a pályára csábítani a fiatalokat és megállítani az elvándorlást: egy többéves, konkrét lépéseket tartalmazó humánerőforrás programmal. A MOK egy ezzel kapcsolatos tervezetet már évekkel ezelőtt letett a szaktárca asztalára. Javaslatuk sarkalatos pontja, hogy jogszabályban kellene garantálni: az egészségügyi dolgozók bére fokozatosan érje el az uniós szintet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DOBOZI PÁLMA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés