hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Táplálkozás

Egészséges táplálkozással a koszorúér-betegség nagyrészt megelőzhető

Kanadai kutatók a világ minden tájáról csaknem 200 tudományos kutatás alapján hangsúlyozzák, hogy a megfelelően étkező területeken mérhetően kisebb a szívinfarktus bekövetkezésének veszélye, mint ott, ahol az étrendnek sok eleme az egészségtelen ennivalók közé tartozik. A vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

Táplálkozáskutatók és még gyakrabban különböző diétás divatok szószólói a szív- és érbetegségekkel kapcsolatban sok tápanyag, étkezési szokás mellett és ellen érveltek, de igazán átfogó tanulmány ezt a fontos kérdést nem tárgyalta.

Kanadai kutatók Sonia Anand vezetésével 189 vizsgálat anyagait gyűjtötték össze a világ minden tájáról. A tanulmányok 1950 és 2007 között mérték fel egy-egy ország vagy földrajzi terület táplálkozási szokásait és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

A munkacsoport 146 olyan cikket talált, melyben megbízhatóan leírták, hogy a vizsgált személyek mit és hogyan ettek a korábbi időszakban, de 43 olyan dolgozatot is értékeltek, amelyben a vizsgálat alanyai vállalták, hogy előre meghatározott ideig kizárólag bizonyos, meghatározott diéta összetevőit fogyasztják.

A megfigyelések adatainak összesített értékelése néhány étel esetében egyértelműen bizonyította, hogy azok rendszeres fogyasztása mérhetően csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Ide tartozik a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a dió, mandula és mogyoró ropogtatása, a telítetlen zsírsavak, olajok, például az olívaolaj használata a konyhában.
Az étkezési szokások közül ennek megfelelően a mind többet idézett mediterrán konyha győzött, amelyben az előbbi alapanyagok mellett szerepel, hogy hetenként legalább egyszer halétel is kerüljön az asztalra, valamint a mérsékelt borfogyasztás.
 
A követendő példák mellett viszont néhány olyan tétel is előtérbe került, amelyet egyértelműen ajánlatos kerülni. Ide tartoznak az olajok hidrogénezésével előállított transzzsírok, amelyeket sokfelé használ az élelmiszeripar, illetve a gyors vércukorszint-emelkedéshez vezető szénhidrátok, mint például a finomított cukrok, vagy a cukros üdítőitalok.
Nem volt meggyőzően kedvező hatása a táplálékkiegészítők vagy gyógyszerkészítmények formájában bevett E-, C-vitaminnak vagy a béta-karotinnak. Itt is győztek a természetes anyagok.

Dr. Matos Lajos, MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés