hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Egészséges íny – egészséges tüdő

A fogágy egészséges volta hozzájárulhat a tüdők egészségégének megőrzéséhez – olvasható a Journal of Periodontology-ban megjelent egyik közleményben. Egy új vizsgálat szerint a fogágybetegség növelheti a légúti fertőzések kockázatát, így a krónikus obstruktív tüdőbetegségét (COPD) és a tüdőgyulladásét. Ezek a betegségek, amelyek akkor keletkezhetnek, ha belélegezzük a garat felső részében levő baktériumokat, nagyon súlyosak lehetnek, és az Egyesült Államokban a vezető halálokok közé tartoznak.

A vizsgálatban 200, 20 és 60 év közötti személy vett részt; mindegyiküknek legalább 20 természetes foga volt. A személyek fele kórházi beteg volt, akiket tüdőgyulladás, COPD vagy akut bronchitisz miatt kezeltek, másik felük pedig olyan egészséges kontroll személy, akiknek anamnézisében nem szerepelt légúti betegség. Valamennyiük fogágyát alaposan megvizsgálták és megállapították, hogy van-e parodontózisuk vagy parodontitiszük.

Az eredmények szerint a légúti betegségben szenvedők fogágyának rosszabb volt az állapota, mint a kontroll csoportba tartozóké, ami azt sugallja, hogy kapcsolat van a légzőszervi és a fogágybetegség között. Úgy látszik, hogy az orális patogének jelenléte növeli a légzőszervi betegség kialakulásának vagy fellángolásának rizikóját. A szerzők azonban hozzáteszik, hogy a kapcsolat határozottabb igazolásához még további vizsgálatokra lesz szükség.

A fogágybetegség krónikus gyulladásos elváltozás, amely az ínyt és a fogat rögzítő egyéb struktúrákat érinti. Korábbi kutatások már összefüggést mutattak ki az ínygyulladás és más, krónikus gyulladással járó betegségek – például a diabétesz, a kardiovaszkuláris betegség és a reumatoid artritisz – között.

Donald S. Clem, az Amerikai Parodontológiai Akadémia elnöke hangsúlyozta a mindennapi fogápolás fontosságát a fogyágybetegség megelőzésében. „Minden nap fogat kell mosni és fogselymet kell használni. Emellett évente ellenőriztetni kell a fogágy állapotát” – tanácsolta.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink