2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Emelkedik az ételallergiás amerikai gyerekek aránya

Minden 13. amerikai gyerek életét nehezíti ételallergia. Ez a legfrissebb tanulmány adatai szerint azt jelenti, hogy az utolsó kormányzati becslés óta közel kétszeresére emelkedett a beteg gyerekek száma.

A kutatók remélik, hogy eredményük segít eloszlatni azt a tévhitet, hogy az ételallergia hasonló a szénanáthához és más egyéb szezonális allergiához, amelyek inkább csak kellemetlenek, mintsem veszélyesek. Ennek érdekében felhívták a figyelmet, hogy a beteg gyerekek 40 százalékának volt súlyos allergiás reakciója.

A Pediatrics című orvosi folyóiratban megjelent adatok szerint a 18 éves kor alatti gyerekek mintegy nyolc százalékának, azaz 5,9 millió gyereknek van valamiféle - a leggyakrabban mogyoró vagy tej - ételallergiája az Egyesült Államokban. Ez a szám nagyjából a kétszerese az amerikai járványügyi hatóság, a CDC 2007-es becslésének, amely akkor 3,9 százalék (körülbelül három millió gyerek) volt.

Dr. Ruchi Gupta, a Chicago Memorial Gyermekkórház orvosa, és egyben a kutatás vezetője elmondta, hogy az érintettek mintegy negyven százalékának súlyos a betegsége, náluk az adott étel véletlenszerű elfogyasztása is légzési nehézségekhez, a vérnyomás erőteljes csökkenéséhez vagy akár halálhoz vezethet.

Dr. Calman Prussin a Nemzeti Allergia és Fertőző betegségek Intézetének szakembere úgy fogalmazott, az adatok megerősítik, hogy az élelmiszerallergia jelentős közegészségügyi problémát jelent. "Az eredmények szerint egy iskolai osztályban két gyerek érintett a betegségben" - tette hozzá Gupta.

Prussin szerint vannak különbségek az eltérő felmérési módszerekben és meghatározásokban aszerint, hogy mi minősül ételallergiának. Mint mondta, az egyetlen módja, hogy pontos ismereteket lehessen szerezni arról, hány gyerek érintett a kérdésben, csak a laborvizsgálat lenne, ám a nagy létszám miatt ez nem volna praktikus.

A szakember szerint gyakran össze is keverik az ételallergiát az ételintoleranciával. Sok ember például nem tudja megfelelően megemészteni a tejet, ez okozhat nála felfúvódást, emésztési problémákat, de ez csak az élelmiszerintolerancia jele. Tipikus allergiás reakció a bőrkiütés, a zihálás, a szorító érzés a torokban vagy a légzési nehézség. A jelenleg nyilvánosságra hozott kutatás nagy előnye, hogy a 40.104, 18 évesnél fiatalabb gyermek szüleit ezen reakciókról kérdezték meg telefonon.

Sok gyerek idővel kinövi az allergiát például a tojásra vagy a búzára, de kevésbé valószínű, hogy ez megtörténik azzal, aki a földimogyoróra vagy más diófélékre allergiás.

A CDC kutatói által készített lista szerint nyolc étel felelős az ételallergiák 90 százalékáért, ezek a tej, a tojás, a földi mogyoró, a bokron termő mogyoró, a hal, a kagyló, a szója és a búza.

(forrás: MedicalOnline, jconline)
hirdetés

Könyveink