hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egész kórházakat ürítenének ki

A kórházak adósságrendezése helyett a fővárosi kórházak államosításával járó költöztetésre, telephelyek megszüntetésére költené az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az E-Alap több mint 40 milliárdos többletét.

Az egészségbiztosító kasszájában augusztus végén a tervezettnél több mint 41 milliárddal kisebb a volt hiány, miután jóval kevesebbet költöttek táppénzre, és lényegesen több pénz folyt be egészségügyi hozzájárulásból és a gyógyszergyári befizetésekből is. Ezt a talált pénzt az egészségügyi államtitkárság a Semmelweis Terv végrehajtására szeretné fordítani – írja a Népszabadság a birtokába került kormányzati dokumentumra hivatkozva.

Információi szerint szerint legalább tucatnyi kórházi épület ürülhet ki, telephelyek szűnhetnek meg – így a Honvédkórházhoz tartozó verőcei kórház isKöztük van az újpesti Károlyi Kórház, amelynek feladatai más közeli ellátókhoz kerülnének. A telephely-fölszámolásra ítéltek listáján számos olyan ingatlan is szerepel, amely értékes budai telken található. Ilyen – egyebek között – a Budai Gyermekkórház, a Szent János Kórház és az Országos Korányi Tüdőgyógyintézet területeinek egyes részei. Kiürülne a Daróczi úton lévő Országos Vérellátó Szolgálat, valamint a szomszédságban lévő Ortopédiai Klinika épülete is.

A fővárosban három, éjjel-nappal folyamatosan üzemelő, minden bajra megoldást kínáló centrumot alakítanak ki, ezekhez igazítják az egyéb kórházak illetékességi területeit is. Budán három intézmény állna össze erre a célra: a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikája, valamint a Szent János és a Kútvölgyi kórház. Pesten az egyik centrum a Honvédkórház lenne; a másikhoz a Nagyvárad tér környékén lévő kórházak szakmai palettáját költöztetnék össze, amelynek keretében a Semmelweis Egyetem Korányi-projektjét bővítenék.

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink