hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Éger István: Mindig csak ígéreteket kapunk

Törvényben kellene garantálni az életpályamodellt az egészségügyben dolgozók számára - mondta az MR1 reggeli műsorában a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István szerint e nélkül még nagyobb mérteket ölthet az orvosok külföldre vándorlása. A kereslet közben egyre nő, hiszen 2020-ra az unióban egymillióra nő a munkaerőhiány az egészségügyben. Mint mondta, ismeretei szerint január elsejétől visszaállítják a kötelező kamarai tagságot.

Éger István a rádiónak elmondta, a költségvetésben szereplő támogatás nem megfelelő, az egészségügy ennél sokkal többet szeretne, de ismerve az ország gazdasági helyzetét, tudták, hogy ennél több pénz nem lesz jövőre.

Az orvosi kamara elnöke elmondta, sajnos most sem egyeztettek velük a költségvetés tervezetének elkészítése előtt, mindig csak ígérteket kapnak, pedig szerinte törvényben kellene garantálni az egészségügyben dolgozók életpályáját.

Hozzátette: közgazdasági elemzések szerint azok az országok lábalnak ki gyorsabban a válságból, amelyek többet fordítanak az emberi erőforrásokba, az egészségügybe és az oktatásba. Ezt figyelembe véve a magyar egészségügy a mostaninál lényegesen nagyobb invesztíciót várhatna – mondta – már csak azért is , mert Magyarországon az egészségügy részesedése a GDP-ből fele az európai átlagnak.

(forrás: MR1 Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink