hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Táplálkozás

Ecet az elhízás ellen

A közönséges étkezési ecetnek a népi medicinában már régóta ismert egészségvédő, zsírraktározást gátló hatását igazolta egy friss japán tanulmány – olvasható a LiveScience című amerikai tudományos portálon.

Japán kutatók egérkísérletekkel szereztek új bizonyítékokat arra, hogy az ecet csökkenti a testben a zsír raktározódást, ezáltal hozzájárul az elhízás megelőzéséhez.

Kondo Tomoo és munkatársai hangsúlyozták, hogy a népi gyógyászatban ősidők óta számos betegségnél alkalmazzák az ecetet. A modern kori kutatások is alátámasztották, hogy az ecetsav segít a vérnyomás és a vércukorszint kontrolljában, valamint gátolja a zsír felhalmozódását.

A nagy zsírtartalmú étrenden tartott egerek közül azok, melyek ecetsavat kaptak kiegészítésül, csaknem 10 százalékkal kevesebb testzsírt halmoztak fel, mint a többi – közölte Kondo csoportja. A kutatók szerint az ecetsav olyan géneket kapcsol be, amelyek a zsírlebontásban közreműködő fehérjék termelésében játszanak szerepet, ezáltal akadályozzák a testzsír felhalmozódását.

Eredményeiket részletesen az Amerikai Kémiai Társaság Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratának július 8-án megjelenő számában teszik közzé.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés