hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ebola: Magyarország a legalacsonyabb rizikókójú országok között

Európában nincs járványveszély, Magyarország felkészültsége jó, sőt a Nemzeti Biztonsági Laboratórium Európa más államai számára is elvégzi a minták elemzését, ha az szükséges.

Magyarország higiénés viszonyai, kulturális szokásai miatt az ebola akkor sem okozna járványt, ha esetleg behurcolnák hozzánk a kórokozót. A közegészségügy felkészült az esetleges esetek diagnosztizálására és ellátására, a mentők, a társhatóságok felkészítése megtörtént, a teendőkkel kapcsolatos protokollok elkészültek, így továbbra is kicsi a valószínűsége annak, hogy Magyarországon ebolajárvány alakuljon ki – hangzott el a többi közt szerdán az Országos Epidemiológiai Központ ban működő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban tartott sajtótájékoztatón. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos szerint – amennyiben arra szükség lenne – megfelelő kapacitás állna rendelkezésre a betegek ellátásához; elsősorban a fertőzötteket kezelő egészségügyiek lehet(né)nek veszélyeztetettek.

A nyugat-afrikai Ebola-járvány kapcsán tartott múlt heti, európai uniós koordinációs ülést követően a tagállamok képviselői és az Európai Bizottság is megerősítették: a járvány Európára nézve kis kockázatot jelent. Magyarországra ez különösen igaz: mint azt az ülésen részt vett Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár elmondta: hazánkat az általunk nyújtott tájékoztatás alapján a legalacsonyabb rizikójú országok közé sorolták. Nincs szükség újabb intézkedések megtételére, sőt az összehangolt európai felkészülés érdekében Magyarország felajánlotta, hogy diagnosztikai laboratóriumában a kelet-és közép-eurpópai országok számára is elvégzi a minták elemzését, amennyiben ideküldik azokat. Ugyancsak részt veszünk az önkéntesek toborzásában és abban a jótékonysági akcióban is, amelyben eszközöket, felszereléseket, fertőtlenítőszereket gyűjtenek a gócterületen élők számára.

Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Iroda vezetője  a többi közt jelezte: a világban 40 éve jelen lévő kórokozó az ebola, amely ugyanakkor még soha nem okozott ennyi megbetegedést. Nem véletlen, hogy a WHO után az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozott a kérdéssel, amely példátlan nemzetközi összefogást eredményezett. A legsúlyosabb helyzet Libériában van; becslések szerint hetente akár ötezerrel is nőhet a fertőzöttek száma. A térségben legalább 50 ebola központnak kellene működnie 4400 ággyal, ezzel szemben 16 központ és mintegy 1120 ágy elérhető. Nigériát viszont – ahol sikerült mindent kontaktszemélyt felkutatni – ebolamentessé nyilvánították, amelyhez legalább a 2-21 napos lappangási idő kétszeresének kell eltelnie újabb fertőzés nélkül.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink