hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Éberen figyelik a koronavírus mutációkkal felvértezett mű variánsát

A WHO augusztus 31-én a koronavírus érdeklődésre számot tartó variánsai (variant of interest) közé emelte a mű variánst, írja a Qubit.

Az érdeklődésre számot tartó variánsok azok, amelyekben 

  • a vírusfehérjék olyan részén van változás, amelyről sejthető, hogy befolyásolja a továbbadást, a betegség súlyosságát, kijátssza az immunválaszt vagy a meglévő terápiás és megelőző lehetőségeket (például az oltást). 
  • Vagy pedig olyan változatról van szó, amely több helyen fertőzési gócot okozott, gyakorisága nő. 

Utóbbi esetben még nem tudjuk, hogy átadása jobb-e, kijátssza-e az oltásokat, vagy növeli-e a betegség súlyosságát, de az eddigi ismeretek alapján ez lehetséges, ezért a változat gyakoriságának alakulását, illetve a vele kapcsolatos tudományos híreket a WHO és a tudományos közösség figyelemmel kíséri.

A variánsok eggyel problematikusabb köre az úgynevezett aggodalomra okot adó variánsoké (variant of concern). Ezen variánsokra igaz a következők legalább egyike:  

  • demonstráltan hatékonyabban adódik át egyik emberről a másikra (fertőzőképessebb); 
  • megváltozik a virulenciája vagy a betegség lefolyása; 
  • vagy csökken a bevethető közegészségügyi, diagnosztikai vagy terápiás lehetőségek hatékonysága. 

Alapvetően az első, azaz a fertőzőképesség szokott megjelenni a híradásokban, mert ez gyorsítja a járvány terjedését. Az elérhető oltások mellett aggodalomra ad okot (legalábbis a fejlettebb országokban), ha egy variáns ellen kevésbé véd a vakcina. Hasonlóan aggodalomra ad okot, ha például egy variánst nem lehet kimutatni, vagy csak nagyobb hibával.

A legutóbb a megfigyelési listára feltett variáns a mű (µ). Ennek gyakorisága még igen csekély, Európában 0,1 százalék, globálisan is 0,1 százalék, és a legmagasabb Dél-Amerikában, ahol 4,5 százalék. A legtöbb helyen csökken a gyakorisága, kivéve Dél-Amerikában.

Egy olasz tanulmány megvizsgálta, hogy a második Pfizer-oltás után a vérben keringő antitestek kicsapják-e a mű variánst, azaz képesek-e azt semlegesíteni. Igen, képesek rá. Egy amerikai tanulmány az ióta variánsról mutatta ki, hogy a Pfizer-oltás által kiváltott immunválasz legyőzi. Ez eleve jó hír, hiszen az oltások védenek a súlyos megbetegedéstől.A vírusvariánsok nem önmagukban léteznek, hanem a többi variánssal együtt, azokkal versengve. Az a variáns terjed el, amelyik jobban képes átterjedni egyik emberről a másikra – az alfa és a delta variánsok ilyenek. Előbb az előbbi terjedt (harmadik hullám), most pedig az utóbbi (negyedik hullám). Valószínűsítjük, hogy a delta hatékonyabb terjedése révén kiszorítja a mű variánst, amely  egy-egy helyi kitörés után nem tud terjedni a delta variáns rovására, ezért is csökken a gyakorisága.

További részletek a Qubit portálján.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink