hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

E-cigi: csak a nikotintartalmú töltőfolyadék adózik

Az Országgyűlés kedden több ponton is módosította az új jövedéki adóról szóló törvényt, amely így az eredetileg tervezettnél három hónappal később, július 1-jén lép hatályba. A képviselők által most elfogadott egyik legfontosabb változás, hogy az elektromos cigarettába való töltőfolyadékok közül a nikotintartalmút terheli majd jövedéki adó.

A képviselők 132 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló kormánypárti javaslatot.

A fideszes képviselők eredetileg benyújtott javaslata még csak arra irányult, hogy felmentést kapjanak a csokoládégyártók a jövedéki szabályok alól. Nekik nem lesz szükségük adóraktári engedélyre az alkoholos lében áztatott gyümölcsök felhasználásakor. A parlament gazdasági bizottságának javaslatára került az előterjesztésbe a jövedéki adóról szóló törvény hatályba lépésének meghosszabbítása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban erről azt közölte, hogy így azok a cégek, amelyek a február 28-ai határidőig nem nyilatkoztak arról, hogy tovább kívánják-e folytatni tevékenységüket, május 15-ig még megtehetik. A hosszabb tesztidőszak biztosításával a több mint 17 ezer jövedéki tevékenységet végző vállalkozás zökkenőmentesen állhat át "az unió szerte is példaértékűnek számító elektronizált jövedéki rendszerre", írta a tárca, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé közvetlen elektronikus adatkapcsolaton keresztül adatszolgáltatást teljesítő cégeknek május 15-ig regisztrálniuk kell, majd a zökkenőmentes átállás érdekében meg kell kezdeni a tesztelést is.

Szintén a gazdasági bizottság kezdeményezésére született döntés arról, hogy az elektromos cigaretták nikotintartalmú töltőfolyadékai után kell adót fizetni, milliliterenként 70 forintot. A testület javaslatára 400 forinttal növelték a cigaretta ezer darabonkénti jövedéki adóját, amely így 29.200 forint lesz.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink