2021. augusztus. 04., szerda - Domonkos, Dominika.
hirdetés
hirdetés

Dupla méhű nőnek születtek kétpetéjű ikrei

A világon körülbelül száz dokumentált eset ismert, amikor dupla méhhel rendelkező nőnek mindkét méhében terhesség jött létre. Ez történt Andrea Barbosával, aki a floridai Clearwaterben hozta világra kétpetéjű ikreit, Nathan és Natalie Barbosát.

Az anya tisztában volt vele, hogy két méhe van, de a család nagyon meglepődött, amikor kiderült, hogy mindkét méhnek van lakója. Az anya orvosai számára szintén különleges élmény volt egy ilyen terhesség és szülés végigkövetése.

2006-ban az Egyesült Királyságban fordult elő, hogy dupla méhű nőnek hármasikrei születtek: az egyik méhben kettő, a másikban egy magzat fejlődött. Ennek a különleges eseménynek egy a 25 millióhoz az esélye.

A dupla méh 2000 nőből egynél fordul elő. Ez a ritka anatómiai eltérés sokszor terméketlenséget, vetélést vagy koraszülést okoz, de van, hogy ki sem derül az eltérés, és a nő komplikációmentes terhesség után egészséges újszülöttet hoz a világra.

A belső nemi szerveket érintő anatómiai eltérések diagnózisa sokszor nehézkes. Van, hogy egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során fény derül az elváltozásra, mert a nőnek két hüvelye van, de sokszor csak akkor kezdik el a vizsgálódást, ha például a termékenységet érintő probléma merül fel.

A teljes cikk az [origo]-n

Bodrogi Lilla
a szerző cikkei

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.