hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A miómák eltávolítása segíthet az ismétlődő vetélés elkerülésében

A méh üregét eltorzító fibroidok eltávolítása növelheti az élveszületések számát azokban a nőkben, akik többször is elvetéltek – erről számolt be kollégáival dr. Sotirios Saravelos, a nagy-britanniai Sheffieldi Egyetem munkatársa a Human Reproduction online számában.

Miomektómia hatására szignifikánsan csökkent a második trimeszterben történő spontán vetélések száma. „Minden olyan nő esetében javasoljuk a hiszteroszkópiás műtétet, akik egyszer vagy többször a második trimeszterben elvesztették magzatukat” – jegyezték meg a szerzők. 

A kutatók a különböző típusú fibroidok hatását elemezték a terhesség kimenetelére olyan nőkben, akiknek visszatérő vetéléseik voltak – ezt úgy definiálták, hogy legalább három egymás utáni vetélés fordult elő a 24. gesztációs hét előtt. Egy nagy sheffieldi vetélési osztály adatait elemezték retrospektív és prospektív módon.

A vizsgált személyek közül 25 nőnek a méh üregét eltorzító fibroidja volt, s rajtuk műtétet végeztek, és 54 nőnek a méhüreget nem befolyásoló fibroidja volt, s náluk semmilyen beavatkozás nem történt. A kontrollcsoportot 285 olyan nő alkotta, akiknek ismeretlen okú visszatérő vetélései voltak. A fibroidos nőkben összesen 264 terhesség fordult elő, s a kontrollcsoportban 936.

A méhüreget eltorzító fibroidos nőkben a vetélések aránya 76,7, az élveszületéseké 23,3 százalék volt. A középső trimeszterbeli vetélések aránya szignifikánsan magasabb volt, mint azokban a nőkben, akiknek ismeretlen okú, ismétlődő vetéléseik voltak (21,7, illetve 8 százalék).

A méhüreget el nem torzító fibroidos nőkben a vetélések aránya 79,4, az élveszületéseké 20,6 százalék volt mielőtt a vetélési osztályra kerültek. A középső trimeszterre eső vetélések aránya az ő esetükben is szignifikánsan magasabb volt, mint a kontrollcsoport személyeiben, de kisebb mértékben (17,6, illetve 8 százalék). Az első trimeszter korai szakaszára eső vetélések aránya viszont az ő esetükben alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportban (28,8, illetve 39 százalék).

Dr. Saravelosék adatai szerint azokban a nőkben, akiknek fibroidja eltorzította a méhüreget,a középső trimeszteri vetélések aránya a miomektómia után drámaian csökkent, 21,7-ről 0 százalékra.

A vetélési osztályon való jelentkezés után a méhüreget el nem torzító fibroidos nőkben, akiken nem végeztek műtétet, az élveszületések aránya 70,4 százalék volt, nagyjából ugyanannyi, mint az ismeretlen okú, ismételt vetéléses esetekben (71,9 százalék).

A kutatók szerint minden olyan nőt, akinek anamnézisében középső trimeszteri vetélés szerepel, alaposan meg kell vizsgálni fibroidra nézve, és ha olyan fibroidra bukkannak, amely eltorzítja a méh üregét, miomektómiát kell végezni. Figyelmeztetnek azonban arra, hogy „az első trimeszterbeli vetéléseket a műtét nem befolyásolja, mivel ez specifikusan a középső trimeszterben előforduló vetélések számát csökkenti”.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medpage Today, MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés