hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egészségpolitika

Drámai helyzet a győri megyei kórházban

Mintegy 1 milliárd 484 millió forint költségre nincs fedezet ebben az évben a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, 2010-ben pedig várhatóan 1,3 milliárd forintos finanszírozási hiánnyal küszködik az intézmény — közölte Varga Gábor, a kórház főigazgató-főorvosa.
Az intézményt fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés idén októberben rendkívüli ülés keretében tárgyalta a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház helyzetét. Azt követően a közgyűlés elnöke, Szakács Imre az egészségügyi miniszterhez is elküldte a testület határozatát. Kérte, hogy a szaktárca tegyen intézkedéseket az adósságállomány további növekedésének megakadályozása, és a biztonságos betegellátás érdekében, s biztosítson központi forrásokat a kórház működéshez, mivel az veszélybe került.

Szakács Imre elmondta: Székely Tamás miniszter többet között azt válaszolta levelében, hogy a 4,5 milliárd forintos hóközi többletfinanszírozásból a Petz Aladár Kórház mintegy 88,5 millió forintot kapott, ebből valamivel több mint 12 milliót a járóbeteg-szakellátásra, 76,3 milliót pedig az aktív fekvőbeteg ellátásra. Idén decemberben további 6 milliárd forint többletfinanszírozási juttatást tervez a szaktárca, amelyből a győri kórház is részesülhet, s a pénz hozzájárulhat az intézmény pénzügyi problémáinak megoldásához.

Varga Gábor főigazgató-főorvos szerint az eddig kapott mintegy 88 millió forintot a kórház adósságának csökkentésére fordították. Az intézményben ugyanakkor olyan drámai helyzet alakult ki, hogy a bér- és energiaköltségek kifizetése után nem marad forrás sem a betegellátás, például a gyógyszerek és az élelmezés, költségeinek, sem pedig az egyéb álladó költségek, így karbantartás, a gépbérlet és a szemétszállítás finanszírozására.

A szaktárca vezetője által hangsúlyozott többletfinanszírozás a kórház főigazgató-főorvosa szerint az infláció, a kiadások növekedése miatt messze nem elegendő a biztonságos működéshez.

MTI

cimkék

Könyveink