hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Drágább lesz a cégalapítás

Még nincs roham a cégbíróságokon

Még idén érdemes új cégeket alapítani, mivel jövőre jelentősen megemelkednek a betéti társaságok, a kft.-k, illetve a részvénytársaságok bejegyzési illetékei is.

Az állampolgárok egyelőre nem rohamozták meg a cégbíróságokat, az adótörvénycsomagba foglalt módosítás elfogadását követően, az év utolsó hónapjában azonban dömpingre lehet számítani. Jövőre húszezer forinttal növekszik a kft.-k, harmincezerrel pedig a betéti társaságok jelenlegi cégbejegyzési alapilletéke.

Előbbiért így 80 ezer, utóbbiért pedig 50 ezer forintot kell fizetni. A nyilvánosan működő részvénytársaságok bejegyzése – törzstőkétől függetlenül – 600 ezer forintba kerül jövőre. A parlament által az adótörvénycsomag részeként elfogadott módosítás megszünteti a cégbírósági eljárási illetékek megállapításakor eddig alkalmazott százalékos mértéket, és a fizetési kötelezettséget tételesen határozza meg nevesített cégformákhoz rendelve.

A gazdasági társaságok bejegyzési illetéke ma általánosságban a jegyzett tőke értékének két százaléka. Jogi személyiségű cégnél – részvénytársaságnál – legalább 60 ezer, illetve legfeljebb 600 ezer, jogi személyiség nélküli vállalkozásnál 20 ezer, maximum 200 ezer forint az illeték. Egyéni cég alapítása 30 ezer forintba, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének létesítése 250 ezer forintba, külföldi vállalkozás közvetlen kereskedelmi képviseletének létrehozása pedig 150 ezer forintba kerül a jövő évtől.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dutka Noémi
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés