hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Digitális forradalom az egészségügyben: a családok kezdik majd a finanszírozást

Miletics Pállal a Magyar Telemedicina és eHealth Egyesület elnökével közöl interjút „Digitális forradalom előtt az egészségügy” címmel a DigitalHungary.

Magyarországon az első nagy telemedicinális pilot projekt még 2011-ben kezdődött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol tanyasi világban élő rászorulók között osztottak szét több száz mobil technológiát használó vércukor- és vérnyomásmérőt.

A felgyülemlett tapasztalatokat tavaly beépítették a következő pilotba: ezúttal a Microsoft támogatásával az Uzsoki kórházban használták az okos műszereket. Természetesen a cél az, hogy ezeket az eszközöket az idősek is könnyen tudják használni, ezért például az adatküldés a legújabb megoldásoknál automatikusan zajlik.  Az Uzsoki kórház telemedicina projekt elősegítette azon okok feltárását, amelyek a mobil kommunikációra épülő új diagnosztikai, monitoring és terápiatámogatást célzó eljárások elterjedésének útjában állnak, illetve segített meghatározni a további fejlesztések fókuszát.

A Dolgok Internete annyi más terület mellett tehát az egészségügyet is meg fogja reformálni és erre már nem kell többet várni pár évnél. Ám ahogy arra Miletics Pál is felhívja a figyelmet az állam az elején aligha fogja kivenni a részét a finanszírozásból. Az első eszközöket valószínűleg a család fogja megvenni a betegeknek, ami nekik is megkönnyíti a felügyeletet: hisz a saját telefonjukon is láthatják, hogy például a nagymama megmérte-e a vérnyomását – olvasható a digitalhungary.hu-n.

(forrás: DigitalHungary)
hirdetés

Könyveink