hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Diabetogén a SARS-Cov-2, de számos más problémát is okoz

A vírus diabetogén, azaz a cukorbetegség bizonyos formáját idézheti elő a betegségen átesettek egy részében, írja a Portfolio.

Egy friss tanulmány szerint a fertőzésen átesettek körében magasabb volt a kettes típusú cukorbetegség megjelenése, ráadásul a kialakulás gyakorisága magasabb a betegség súlyosságának növekedésével. Mindezt egy éves távlatban vizsgálták – osztotta meg Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa közösségi oldalán, amit a Portfolio szúrt ki.

Emellett megjegyezte, hogy a keringési rendszerre gyakorolt hatásáról is számos adatot ismernek, ám a hosszútávú jelenségek csupán most kezdenek mérhetővé válni. A Covid-19 megbetegedésen átesettek körében a stroke megjelenése 52%-kal nőtt, a szívroham gyakorisága pedig 72%-kal.

A tanulmány leginkább aggasztó része, hogy mindezt 65 év alatti, krónikus megbetegedéssel nem rendelkező egyének körében vizsgálták és állapították meg.

Kemenesi Gábor ismertette, hogy jelen körülmények között, tudományos szempontból a három dózis számít alap immunizációnak. A SARS-CoV-2 evolúciójának csúcsát jelenleg jelentő és dominánsan terjedő omikron esetében (annak újabb variánsaival egyetemben) a három vakcina nyújt kellő védelmet. Akik felvették a jelen helyzetben leghatékonyabbnak számító három dózist és a járvány alakulásával párhuzamosan tudatosan viselkednek, mindent megtettek – tette hozzá.  

Továbbra sincs kellő információ, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt a negyedik oltás – közölte Kemenesi Gábor, aki szerint eddigi adatok alapján a járványhelyzet függvényében elsősorban az idős korosztály és/vagy krónikus megbetegedéssel rendelkezők lehetnek a fő célcsoport.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés