hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Diabétesz és májcirrózis

Ritka esetek

A májbetegséget ritkán említik a 2-es típusú diabétesz lehetséges szövődményei között. Valóban nem gyakori, ám az elhízás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség gyakoriságának rohamos növekedése miatt feltehetően egyre gyakrabban fogunk vele találkozni. Ezt példázza esetünk is.

A 47 éves, elhízott férfibeteg vérhányás és anémia miatt került a sürgősségi belgyógyászati osztályra. Anamnézisében közel húsz éve ismert, akkor már két éve inzulinkezelést is igénylő, de a rossz együttműködés miatt nem megfelelően beállított 2-es típusú diabétesz, továbbá következményes neuro- és retinopátia szerepelt. Két hónappal korábbi kontrolljakor laboratóriumi értékeiben enyhén emelkedett májenzimszintet és trombocitopéniát találtak, ami – ismerve a beteg életmódját – nem alkoholfogyasztás miatt alakult ki.
Az azonnal elvégzett endoszkópia során többszörös, vérző nyelőcső- varixokat találtak, ezeket lekötötték. A laboreredmények alapján kizárható volt a vírusos májgyulladás. Vashiányt és antinukleáris antitesteket sem tudtak kimutatni. Az akut ellátást követően CT-vizsgálatra is sor került, a felvételen a máj diffúz zsíros beszűrődése és portális hipertenzióra utaló jelek látszottak. A májbiopszia viszont negyedik stádiumban lévő, elzsírosodással és hepatitisszel kísért fibrózist igazolt, így a végső diagnózis „nem alkoholos steatohepatitis” (NASH) lett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés