hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Derűre ború?-folytatás

nyugdíjpénztáraknál, hiszen míg utóbbi akár több évtizedig is gyűjtögetheti a pénztártag befizetéseit, addig az egészségpénztárban a tag néhány hónapos várakozási idő után azonnal elköltheti pénzét.
Az egészségpénztári piac új szereplője, a Bokros Lajos nevével jelzett Új Pillér a megtakarításra irányította a figyelmet. Az alapítók meggyőződése, hogy az egészségügyben meghatározó szerepe lesz a hosszú távú megtakarításoknak, ezért tagjaikat – kedvezőnek tekinthető költségstruktúrájukkal – ebbe az irányba szeretnék terelni.
Az optimistábbak szerint tíz éven belül egészségügyi reform nélkül is eltűnik az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári szektor közötti különbség, sőt éves szinten az egészségpénztári bevételek meghaladhatják a nyugdíjpénztári befizetéseket.
A Winterthur Egészségpénztár ügyvezető igazgatója úgy véli, rövid távon az egészségpénztárak enyhíthetnek az egészségügyi szolgáltatások esetleges fizetőssé válása okozta sokkon. Bizonyos feladatokat fokozatosan át is vehetnek az állami rendszertől. Mindez nem csupán a jelenleg is ide sorolt kiemelt ellátást jelentheti, hanem a megelőzést, s az esetleg majd korlátozottá váló szabad orvosválasztást is. Az egészségpénztári rendszer alapjává válhat egy munkáltatói kiegészítő biztosítási rendszernek, amellyel az egészségügyben külső források vonhatóak be – tette hozzá.
Az egészségpénztárak jövője a döntéshozókon áll, jóllehet ezek egészségügyi reformban betöltött lehetséges szerepéről vezetőiknek is előremutató elképzeléseik vannak – fogalmaztak a K&H Medicina Egészségpénztárnál. Az egyik irány lehet, hogy az új, biztosítási alapon működő egészségügyi rendszerben a térítésköteles ellátások finanszírozásában jelentős szerepet vállalnak az egészségpénztárak.
Az Allianznál Lihi József úgy látja, az egészségpénztárak olyan tapasztalatokra tettek szert (például egyéni számlavezetés, együttműködés egészségügyi szolgáltatókkal), amelyek akár az egészségügyi reform során is felhasználhatóak, a pénztárak majdani szerepéről azonban nem bocsátkozott jóslatokba.
Minden egészségügyi szolgáltatás finanszírozását osztottá kell tenni – mondta Bokros Lajos az Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségpénztár elindulása alkalmából rendezett összejövetelen. Az új pénztár igazgatótanácsának elnöke szerint halaszthatatlan a több-biztosítós finanszírozási modell bevezetése, azt megkerülni nem lehet. A nyugdíjrendszer analógiájára olyan rendszert kell létrehozni, amelyben az állami, a kötelező és az önkéntes pénztárak egymást kiegészítve finanszírozzák az egészségügyi szolgáltatásokat, miként a kötelező járulék is megoszlik az állami és a magánbiztosítók között.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
FARKAS BARBARA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés