hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Demonstráció a rokkantakért és elesettekért

„Demonstráció a rokkantak, elesettek, fogyatékkal élők, idősek jogaiért!” elnevezéssel tüntetést rendeznek a civilek július 1. és 5. között Budapesten, a Hősök terén.

A pártpolitikától mentes rendezvényen a részt vevő civilek és civil szervezetek fel kívánják hívni a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét a volt rokkantnyugdíjasokat, súlyos betegeket, fogyatékossággal élőket sújtó kormányzati intézkedésekre.

A demonstráció szervezői elfogadhatatlannak tartják a rokkantnyugdíj eltörlését. A helyébe lépő rendkívül alacsony, sok esetben 28 ezer forintos (kb. 100 euró) összegű havi ellátás az életben maradáshoz is kevés, nemhogy gyógyszerre, álláskeresésre jutna belőle. A kormány az igazságtalan felülvizsgálatokat követően úgy csökkenti, vonja el féllábú, bénult, daganatos beteg emberek ellátását, hogy azoknak esélyük sincs munkát találni, miközben rehabilitációra, az érintettek foglalkoztatására lényegesen kevesebbet tervez költeni. Az intézkedések már eddig is számos emberi tragédiához vezettek: volt, aki öngyilkos lett vagy a rehabilitációra alkalmasnak minősítése után belehalt az évek óta tartó súlyos betegségébe, de mind a négy végtagjára bénult fiatalemberről is döntöttek már úgy, hogy nem jár neki semmilyen ellátás.

A szervezők elvárják a kormánytól, hogy kérjen bocsánatot az ártatlanul csalónak nevezett beteg emberek százezreitől. Kérik továbbá, hogy állítsa vissza a társadalombiztosításon alapuló, kiszámítható rokkantsági nyugdíjat, és alakítson ki egy elfogadható rehabilitációs rendszert. Követelik, hogy vonja vissza az embertelen felülvizsgálatokat megalapozó rendeletet, és spórolási szempontok helyett biztosítsa a valós orvosi, rehabilitációs szempontok érvényesülését – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A július elsején, a 14 órakor kezdődő rendezvényen felszólal Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, Árok Kornél, a Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) Párt alapítója, Tóth Imre Miklós, a Borsodi Éhségmenet ötletgazdája, Kalmár Szilárd, a Munkások Újságja főszerkesztője, Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalom alapítója, Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke, valamint a bejelentkező civil szervezetek képviselői. A következő napokban a szociális ügyekkel, az egészségüggyel és a foglalkoztatási ügyekkel foglalkozó országgyűlési képviselők fórumát rendezik meg és bemutatják a fogyatékossággal élő emberek helyzetét.

A szervezők kérik a résztvevőket, hogy tartózkodjanak minden pártjelkép használatától.

További információ:

Tóth Kata civil szervező, a demonstráció kezdeményezője

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Facebook

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MEOSZ)
hirdetés

Könyveink