hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Daganatmegelőzés SSRI-vel

Kedvező mellékhatás

Befolyásolják-e az antidepresszánsok populációszinten az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat, a vastagbél-karcinóma kockázatát annak fényében, hogy a szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k) rágcsálóknál lassítják a daganat növekedését?

Egy kanadai epidemiológiai vizsgálat (Lancet Oncology 2006;7: 301–308) során kiemelték a nyilvántartásból az 1981 és 2000 között vastagbél-karcinóma miatt kezelt betegek adatait, majd megvizsgálták, szedtek-e triciklikus antidepresszánst vagy SSRI-t. Minden karcinómás beteghez négy, azonos életkorú és nemű, daganatos betegségben nem szenvedő, SSRI-t vagy triciklikus antidepresszánst nem szedő lakost választottak kontrollként.
A nagy dózisú SSRI adása 30 százalékkal csökkentette a betegség incidenciáját. Ez az összefüggés az egyéb, a vastagbélrák kockázatát potenciálisan befolyásoló és az elemzéshez rendelkezésre álló tényezők (például receptre kapható NSAID vagy sztatin szedése) szerinti korrekció után is fennmaradt. A védő hatás elsősorban az SSRI adását követő öt éven belül volt kimutatható. A triciklikus antidepresszánsok esetében ezzel szemben semmiféle kapcsolatot nem találtak a rák kockázata és a gyógyszer alkalmazása között.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés