hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Cukortalan magyar western

Török Ferenc: Szezon

Bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Moszkva tér után Török Ferenc ismét „ifjúsági filmmel” szórakoztatja közönségét, már amennyiben a huszonéves alföldi vendéglátósok szezonális kiszolgáltatottságának vizsgálata szórakoztató időtöltésnek mondható. Édes élet karcagi módra, avagy hőseink számára a Balaton a Riviéra.

A Moszkva tér nosztalgikus őszinteségét azért szerethettük, mert a film házibuli-, hamis vonatjegy- és érettségibalhék során bemutatott szereplői a pergő cselekmény, a visszafogott, mégis érzékeny kameramunka és a hiteles szövegek segítségével, kellő könnyedséggel elevenítették fel a Suzuki Swiftek és egyéb nyugati autómárkák inváziója előtti Budapest képét. Visszatekinteni, pláne személyes élményekre támaszkodva, könnyebb, mint a jelenről beszélni. Török Ferencnek kis híján bele is tört a bicskája a feladatba, hiszen a két évvel ezelőtt készült, Alig című, balatoni vendéglátós dokumentumfilmje tanulságai alapján előkészített Szezon több szálon futó cselekménye saját bevallása szerint nehézséget okozott a forgatókönyv írásakor, ezért aztán társírót kellett bevonni a munkába. A szépírói és dramaturgi gyakorlattal bíró Podmaniczky Szilárd tökéletes alkotótársnak bizonyult: a három karcagi fiú keserű kalandja az érintett kor- és társadalmi csoportok számára legalább olyan hitelesnek hathat, mint a Moszkva tér a ’89-ben érettségizettek körében.

Guli (Nagy Zsolt), Virág (Nagy Ervin) és Nyéki Peti (Kokics Péter) néhány éve végeztek a debreceni vendéglátó-ipari szakközépben, s 2003 nyarán otthon, azaz a karcagi Flash diszkóban dolgoznak. Alulképzett és lokálisan felülreprezentált, tehát nagyra törő fiatalokról van szó, akik a strandon könnyedén nyúlják le a csajokat egy laza cigire, miközben randit beszélnek meg velük, tigrismintás üléshuzatú kocsijukban a lányok combja mellett az összes kereskedelmi rádiót fogják, a karcagi cukorgyár tövében a lehetőségekhez képest édesen telnek napjaik – ők mégis többet akarnak. Amikor a magába forduló Guli szerelmi bánatát súlyosan igazságtalan munkahelyi konfliktus tetézi (magyarul kirúgják), a nagyszájú Virág és a mókamiki Nyéki társaságában nyugatra, az egykori pártkegyhelyből a régi és új gazdagok tányérnyalására szakosodott aligai üdülőbe utazik, és jelentkezik munkára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csillag Marci
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés