hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Cukorbetegség: megduplázódhat a halálesetek száma 2030-ra

Minden tizedik felnőtt cukorbeteg lehet 2030-ra a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) előrejelzése szerint. A legfrissebb statisztikákon alapuló, hétfőn közzétett jelentés szerint két évtizeden belül 522 millió ember élhet világszerte diabétesszel.

A becsült adat a cukorbetegség mindkét típusát tartalmazza. A tanácsadó csoport úgy véli, hogy még Afrikában is 90 százalékkal emelkedik az esetszám, ahol pedig korábban a fertőző betegségek vezették a halálokok listáját.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg körülbelül 346 millió ember él világszerte diabétesszel, a betegség miatt bekövetkező halálesetek 80 százaléka ma a fejlett országokban történik. A WHO szerint a halálozások száma 2030-ra várhatóan megduplázódik, és az IDF mostani előrejelzése hitelt érdemlő.

A diabéteszes esetek számának emelkedését egyrészt a népesség öregedése, másrészt az egyre nagyobb mértékű elhízás okozza. Az esetek túlnyomó része 2-es típusú cukorbetegség, amely általában a középkorú embereknél jelenik meg és összefüggésben van a mozgásszegény életmóddal, valamint a túlsúllyal.

cukorbetegek

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés