hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nagyobb az előny, mint a kockázat

Az EMA felülvizsgálta egy antidiabetikum és a húgyhólyagrák kialakulása közötti kapcsolatot. A szer enyhén növeli az adott tumor előfordulását, de az előny–kockázat-elemzése pozitív.

A vizsgálat eredményeképp az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (European Medicines Agency, EMA) emberi használatra szánt orvosi termékekkel foglalkozó bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) megállapította, hogy második, illetve harmadik vonalbeli használat esetén a pioglitazone tartalmú 2-es típusú cukorbetegség elleni szerek előny–kockázat-elemzése pozitív, azaz a pioglitazone használható olyan betegeknél, akik más kezelésre (metformin) nem reagálnak.

A vizsgálat az Európai Bizottság kérésére zajlott, és megerősítette a CHMP korábbi megállapítását, miszerint a pioglitazone tartalmú szerek (Actos, Glustin, Competact, Glubrava és Tandemact) enyhén növelik a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát, különösen azoknál a betegeknél, akik a legrégebb ideje és a legnagyobb dózisban szednek ilyen szert. Fontos, hogy a kezelőorvosok tisztában legyenek ezzel a kockázattal, gondosan szelektálják az adott terápiában részesülőket, és kövessék, hogy megfelelő-e a terápiás válaszuk.

A CHMP által idézett meta-analízis szerint 12 506, pioglitazone-nal kezelt betegből 19-nek lett húgyhólyagrákja (0,15 százalék), míg 10 212, nem pioglitazone-nal kezelt betegből 7-nek (0,07 százalék).

A bizottság véleménye szerint, mivel limitált számban vannak olyan betegek, akiket más szerrel nem lehet adekvátan kezelni, fontos, hogy a pioglitazone forgalomban maradjon.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés