hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Cukoradó a láthatáron?

A cukor éppen olyan káros és addiktív, mint az alkohol vagy a dohány, és szabályozni kell a fogyasztását – ezt állítják amerikai szakértők. A Kaliforniai Egyetem egyik munkacsoportja szerint új szabályozásra, például adóra van szükség, hogy megfékezzék a cukor és egyéb édesítőszerek egyre növekvő fogyasztását. 

Robert Lustig professzor a Nature hasábjain amellett érvel, hogy új élelmiszerpolitikát kell bevezetni. Ugyanakkor az Egyesült Királyság Élelmiszer és Ital Szövetsége szerint semmiféle jó hatás nem várható egyes élelmiszerek „démonizálásától”.

Több országban adót vetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre: Magyarországon és Dániában a telített zsírokra, Franciaországban az üdítőitalokra. Az amerikai kutatók most hasonló beavatkozást javasolnak a hozzáadott cukor és az édesítőszerek esetében, mivel a szokásos étrend túl sok cukrot tartalmaz.

Társadalmi beavatkozást igényel?

Cukoradó a láthatáron?A Nature-ben megjelent kommentárjában Lustig professzor, a gyermekkori elhízás egyik vezető szakértője azt írja, hogy a kormányzatnak meg kell fontolnia, hogy jelentősen változtasson élelmiszerpolitikáján, azaz adókat vezessen be, korlátozza az édes ételek és italok eladását az iskolákban, sőt, bizonyos kor alatt meg kellene tiltania az ilyen élelmiszerek megvásárlását. A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemen dolgozó gyermekgyógyász professzor szerint a cukor minden olyan kritériumnak megfelel, amelyek alapján társadalmi beavatkozást igényelt az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

A kutatók tisztában vannak azzal, hogy kemény politikai harcnak néznek elébe, ha le akarják győzni az erős cukorlobbit. Mégis abban reménykednek, hogy ha elég nagy zajt csapnak az ügy körül, alapvető változásokat érhetnek el. Emlékeztetnek a más téren elért sikerekre: a nyilvános helyen való dohányzás betiltására, a kocsikban a légzsákok bevezetésére és a kondomok elérhetőségére a nyilvános WC-kben.

„Ma már természetesnek vesszük, hogy ezek az egyszerű intézkedések – amelyek mindegyikéért meg kellett küzdeni – a köz egészségét és jóllétét szolgálják. Itt az ideje, hogy a cukorra fordítsuk a figyelmünket” – írják a Nature-ben.

„Realisztikus megközelítés”

Barbara Gallani, az Egyesült Királyság Élelmiszer és Ital Szövetsége egyik vezetője azt mondta, tisztában vannak a nem fertőző betegségek által világszerte jelentett egészségügyi teherrel, és egyetértenek azzal, hogy valamit tenni kell ez ügyben. „Mindazonáltal a betegségek okai soktényzősek, és ha egyes élelmiszer összetevőket démonizálunk, ez nem segíti hozzá az embereket ahhoz, hogy reálisan közelítsék meg étrendjük kérdését” – magyarázta. „Az egészség kulcsa a kiegyensúlyozott és változatos étrend és az egészséges életmód, ami sok fizikai aktivitást is magában foglal” – mondta.

Dr. Peter Scarborough, az Oxfordi Egyetem kutatója úgy véli, hogy valóban fontolóra kellene venni egyes élelmiszerek megadóztatását. Azt gondolja azonban, hogy ha csak egyetlen fajta élelmiszert sújtanak adóval, ennek nem kívánt következményei lehetnek – elképzelhető, hogy az emberek csökkentik gyümölcs- és zöldségfogyasztásukat, hogy helyette másra költsék a pénzüket. Szerinte úgy lehetne elérni az egészségesebb étrendet, ha megadóztatnák a nagy zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszereket, és emellett támogatnák a gyümölcs- és zöldségárakat.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés