hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Csupán a daganatos betegek ötöde jut hospice-ellátáshoz

A magyarországi hos­pice-kapacitás alig éri el a WHO ajánlás 40 százalékát, az állam a költségeknek legfeljebb felét fizeti – írja a Népszabadság.

Miközben az emberek csaknem 90 százaléka a saját otthonában szeretné befejezni az életét, ténylegesen ez alig tíz százalékuknak adatik meg. A KSH adatai szerint a betegek 70 százaléka kórházban hal meg, de a fennmaradó 30 százalék zöme is idősotthonban vagy más szociális intézményben – olvasható a nol.hu-n megjelent összeállításban.

A hospice-ellátáshoz jutás feltétele, hogy a gyógyíthatatlan betegnek vagy hozzátartozójának kérnie kell ezt orvosától. Ha pedig valaki nincs tisztában a saját vagy a hozzátartozója kilátásaival, azt ez eleve kizárja a rendszerből. Az orvosok is gyakran tartózkodnak attól, hogy kimondják: elfogyott a tudományuk. Ezért aztán a végstádiumú betegek nem, vagy csak nagyon későn kerülnek be a hospice-ellátásba.

Hospice szolgáltatáshoz a daganatos betegek ötöde jut hozzá, Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott hos­pice-kapacitás alig 40 százalékával rendelkezik. Az ellátási forma nem is nagyon tud bővülni, mert az állam a költségeknek legfeljebb a ­40-50 százalékát finanszírozza. A többit adományokból kell összekoldulniuk a működtetőknek.A Magyar Hospice Alapítvány háza az egyetlen, felnőttekre szakosodott hospice-fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény, amelyet civil szervezet működtet. Itt tíz államilag finanszírozott hely van. Egy-egy szabad ágyra néhány hetet kell várni, a szolgáltatás térítésmentes. Ágyanként naponta 9700 forintot fizet a biztosító, ez azonban a költségeiknek a felét sem fedezi, a többit az alapítványnak kell előteremtenie.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés