hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Csontpor-őssejt koktéllal kerülik el a csípőműtétet

Több ezer beteg kerülheti el a csípőprotézis-beültetést, miután sebészek egy olyan új őssejt-terápiát fejlesztettek ki, amellyel az ízületi gyulladáshoz vezető csontbetegséget lehet kezelni – írja a Medipress.

A Southamptoni Általános Kórház kutatói olyan betegek csontvelőjéből nyerik ki az őssejteket, akik oszteonekrózis (csontelhalás) következtében csípőpótló műtétre szorulnak. Csontelhalás során az elégtelen vérellátás jelentős csontkárosodást okoz, ami súlyos ízületi gyulladáshoz vezet. Ezeket az őssejteket egy másik, csípőpótláson átesett betegből származó megtisztított, zúzott csontporral keverik össze. Miután az elhalt és károsodott szövetet eltávolították az ízületből, e keverékkel töltik ki az üreget.

Az eljárást Doug Dunlop és Richard Oreffo professzor dolgozta ki. Dunlop elmondta, hogy bár a kutatás még folyik, a kezelésen átesett számos beteg nagyon jól reagált, és amennyiben a remélt eredményeket kapják, e betegek esetében nem kell elvégezni a csípőpótlást.

Oreffo professzor hozzátette, hogy ha az őssejtek felhasználásával kémiai jelzéseket lehet küldeni a vérereknek, a szervezet remélhetőleg folytatja az új erek létrehozását a csípőben, amelyek elegendő tápanyaggal látják el a csontot erejének megőrzéséhez.

A szakértők azt is elmondták, hogy az oszteonekrózis Nagy-Britanniában egyre jobban terjed, Ázsiában azonban sokkal gyakoribbnak számít. A 30 és 50 éves kor között jelentkező betegséget gyógyszerekkel is lehet kezelni, hogy megelőzzék az arthritisz kialakulását.

(forrás: Medipress)
Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés