hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Újabb Covid-szövődmény: rontja a spermák minőségét a vírus

A londoni Imperial College kutatói megállapították, hogy néhányaknál a koronavírusból való felépülés után a spermiumok minősége romlik, írja a VG.

A mintátaadók közül 35 férfi a gyógyulását követő egy hónapon belül vett részt a vizsgálatban, a tudósok pedig megfigyelték, hogy a spermiumok mozgékonysága 60 százalékuknál visszaesett, a spermaszám pedig 37 százalékuknál csökkent.

Amint arról a Fertility and Sterility című szaklapban hétfőn beszámoltak, 120 belga férfit vizsgáltak, átlagéletkoruk 35 év volt, és átlagosan 52 nappal a koronavírushoz köthető tüneteik megszűnése után vettek részt a teszten. 

A gyógyulás után egy, illetve két hónappal vizsgált 51 férfi közül 37 százaléknál csökkent a spermiumok mozgékonysága, 29 százaléknál pedig alacsony volt a spermiumok száma. 

Azon 34 férfi közül, akiket legalább két hónappal gyógyulásuk után vizsgáltak, 28 százaléknál csökkent a spermiumok mozgékonysága, 6 százaléknál pedig alacsony volt a spermiumszám.

A fertőzés súlyossága és spermiumok jellemzői között viszont nem találtak összefüggést.

A gyermekre vágyó párokat figyelmeztetni kell arra, hogy a Covid-19 fertőzés után a spermiumok minősége szuboptimális lehet – írták a kutatók.

A becsült gyógyulási idő három hónap, de további követéses vizsgálatok zajlanak ennek megerősítésére, illetve annak megállapítására, hogy a férfiak egy csoportjánál történt-e maradandó károsodás írja a VG.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés