hirdetés
hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

Csíkszeredától Császárig

Kemény élet: Romániától Magyarországig

Dr. Kovács Klára fogorvos Kisbéren, férje, dr. Bogdán Mihály a tatai kórház kardiológiai rehabilitációs osztályának főorvosa. Hivatalos áttelepülési kérelmüket 1987-ben adták be Erdélyben, de csak 1990-ben, Ceaucescu bukása, vagy ahogyan ma diplomatikusan fogalmaznak: a fordulat után kapták meg a jóváhagyást. Közel az ötvenhez kezdtek új életet Magyarországon – nem a „lágy kalácsért” és nem is a szakmai karrier miatt. Otthonra találtak, gyermekeik is révbe értek – mindez azonban nem mehetett kompromisszumok nélkül.

– Mindketten Erdélyből, a régi Háromszékből – mai nevén Kovászna vármegyéből – származunk. Az én apám erdélyiként Szegeden végezte el az orvosi egyetemet, és onnan is nősült. Misi viszont tősgyökeres erdélyi – vall családi gyökereiről Klára.

A marosvásárhelyi orvosi egyetemen ismerkedtek meg, rácsodálkoztak, hogy mindkettőjük szűkebb pátriája Kézdivásárhely. Bogdán Mihály 1965-ben szerzett általános orvosi, Kovács Klára két évvel később fogorvosi diplomát.

– Klára nem éppen vándormadár: 23 évet töltött egy munkahelyen, a csíkszeredai megyei fogászati szakrendelésen. De természetemnél fogva én is „kötődős” típus vagyok – mondja Mihály.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés