hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Csendes többség, hangos kisebbség

Az igazságos ítélet nem pénz kérdése

Szociológiai felmérések szerint az élet szinte minden területén találkozhatunk előítélettel Magyarországon. A bíróságokat is bármikor megvádolhatják azzal, hogy diszkriminatív döntést hoznak – véli Sándor Zsuzsa büntetőbíró, a Fővárosi Bíróság szóvivője. Holott a bírónak az ítélet meghozatalakor mindenfajta előítéletet ki kell rekesztenie a tárgyalóteremből. Beszélgetésünk során szó esik arról is, miért törölték a törvényből az újszülött megölésének fogalmát, és hogy az orvostudomány milyen nélkülözhetetlen a jog számára.

A Roma Sajtóközpont munkatársai által készített rejtett kamerás felvételek szerint lehet, hogy egyes kórházakban hátrányosan megkülönböztetik a roma kismamákat.

– Tűrhetetlen, ha ez igaz. Különböző felmérések, kutatások szerint a magyar társadalom lényegesen előítéletesebb, mint egy unióbeli. Tulajdonképpen az élet minden területén tapasztalunk előítéletet, még ott is, ahol kifejezetten ügyelnek arra, hogy ennek semmiféle jele ne legyen.

Akkor a diszkrimináció vádja akár a bírákkal szemben is megfogalmazódhat?

– Természetesen ilyen hír is szárnyra kaphat. Más kérdés, hogy igaz-e. A bírói kart alkotó 2400 ember is ebben az országban él. Nyilván mindannyian törekszünk arra, hogy előítélet-mentesen gondolkozzunk és ítélkezzünk. De szociológiai szempontból nem hiszem, hogy a bírók különböznének a magyar polgárok átlagától.

A csekély anyagi és erkölcsi megbecsülés miatt kézenfekvő lehet a kérdés: jó ma bírónak lenni?

– Erre csak nagyon személyes választ lehet adni. Én büszke vagyok arra, hogy bíróként dolgozom. Igazán jól azonban akkor érezném magam, ha a tömérdek adminisztrációs és egyéb feladat helyett, amelyek rengeteg időt vesznek el az érdemi munkától, csak és kizárólag az ítélkezésre koncentrálhatnék. Nekem főleg egy olyan stáb hiányzik, amely előkészítené és segítené a bírói munkát. Azt tartanám ideálisnak, ha a bírók egy olyan, 3-4 fős csapatban dolgoznának, amelyben lenne egy jegyző, egy fogalmazó, egy bírósági titkár és egy „jogtechnikus”. Jó volna, ha minden bírónak és segítőjének lenne számítógépe. Pénz kellene a rendkívül rossz állapotban lévő bírósági épületek felújításához is, hiszen néhány irodában már alig elviselhetőek a munkakörülmények. Azt hiszem, a fizetés rendezése – ami szintén fontos kérdés – az idén a kétszer 25 százalékos emeléssel már megindult.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Pálmai Erika
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés