hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csató Gábor türelmetlen

Csató Gábor, az OMSZ vezetője elégedett, de türelmetlen, és felgyorsítaná a fejlesztéseket, derül ki a Magyar Idők interjújából.

– Szinte pontosan egy évvel ezelőtt vette át az Országos Mentőszolgálat irányítását. Első, lapunknak adott interjújában a szolgálatot évek óta sújtó szakmai és morális válság felszámolását tekintette egyik fő feladatának. Hogy látja, sikerült ebben is előrelépni?
– Egyértelműen. Intézkedéseink szakmai, anyagi és erkölcsi megbecsülést biztosítottak az itt dolgozóknak, stabillá és kiszámíthatóvá tették a működésünket.

– A fejlesztések abban is segítettek, hogy rövidüljön a mentők kiérkezési ideje?
– Évek óta dolgozunk ezen. Amióta pedig én vagyok a főigazgató, minden hónapban megvizsgáljuk a kiérkezési adatokat, és ha valahol nő az átlag, oda többletkapacitást szervezünk. Azon vagyunk, hogy a legsúlyosabb esetekhez még gyorsabban odaérjünk.

– Hogyan látja, javult a szolgálat társadalmi megítélése is?
– Egyértelműen úgy tekintenek ránk, mint egy megbízható, fejlődő, stabil egészségügyi szolgáltatóra, és nyitottabban és támogatóbban fordulnak felénk, mint korábban. A magyar egészségügyi intézmények közül kiemelkedően sokan figyelik a tevékenységünket, nagyon sok visszajelzést is kapunk a közösségi médián keresztül. A múlt héten volt olyan posztunk, amit több mint egymillióan láttak. A Facebookon 67 ezernél is nagyobb követői bázisunk van, csak tavaly ötvenmillióan olvasták a bejegyzéseinket, amelyek alatt százával érkeznek az elismerések, a bátorító szavak az emberektől.

– Tavaly év végén 1,3 milliárd forintot kaptak eszközbeszerzésre, valamint 1,9 milliárd forint fordítható eszközvásárlásra a 2018-as költségvetésből. Ezt a pénzt mire költik?
– Defibrillátorokat, lélegeztetőgépeket és egyéb, a mentésben használatos eszközöket veszünk. Gyakorlatilag a teljes eszközparkot lecseréljük ebből a pénzből. Az új mentőautókkal, korszerű eszközökkel, modern felszereléssel és munkaruhában olyan jól képzett mentők vonulnak ki a betegekhez, amire mindannyian büszkék lehetünk majd.

– Van olyan terület, ahol nem sikerült még előrelépést elérnie?
– Az ágazat egészéhez hasonlóan nálunk is korrigálni kell a nemzetgazdaság minden ágára kiterjedő minimálbér-emelés miatt összecsúszott egészségügyi bértáblát. Ez azért fontos, mert anyagilag is meg kell becsülni azokat, akik régebb óta dolgoznak az egészségügyben. A fiataloknak pedig fontos, hogy lássák, megéri hosszú távon itt maradni, mert az idő előrehaladtával érdemben emelkedni fog a fizetésük. Szeretnénk fejlődni a digitalizáció terén is, végleg elhagyni a papíralapú dokumentációt. A mentőautókban már laptopokon dokumentálnak a bajtársak, így nem lesz probléma novemberben csatlakoznunk kell az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, ami tovább növeli majd a betegbiztonságot, hiszen mi is minden szükséges egészségügyi informá­ciót, kórelőzményt, gyógyszerérzékenységet stb. látni fogunk az adott betegről.

A teljes interjú a Magyar Időkben.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink