hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Csatlakozzunk az internetre!

Akár már használják a világhálót, akár még csak fontolgatják, hasznos lehet áttekinteni, milyen lehetőségeik vannak az internet elérésére, és ezek milyen eszközöket, anyagi ráfordítást igényelnek.

Telefonos kapcsolat

A legegyszerűbb, legolcsóbb és egyben a leglassabb internetkapcsolat. Szükséges hozzá egy modem, amely lehet a számítógépbe beépített kártya vagy külső modem, amely csatlakozik a komputerhez. A kapcsolat normál telefonvonalon valósul meg. Az adatforgalom sebessége maximum 56 kbit/s, ami manapság már elég lassúnak számít, főleg ha olyan internetes oldalt szeretnénk megnézni, ahol sok a kép. A költségek két összetevőből állnak: egyrészt fix havidíjat fizetünk az internetszolgáltatónak (aki biztosítja kapcsolódásunkat a világhálóra), másrészt az online töltött időre telefondíjat is kell fizetnünk a telefontársaságnak.

ISDN

Lényegében a fent részletezett telefonos kapcsolatról van szó, azzal a különbséggel, hogy sebessége valamivel jobb (64 kbit/s), valamint az ISDN vonalnak köszönhetően egy időben két készülék is igénybe veheti a telefonvonalat. Tehát internetezés közben telefonunkat is használhatjuk.

Mobiltelefonnal

Nem tévesztendő össze a WAP-pal (amikor a kifejezetten mobiltelefonon megjeleníthető internetes oldalakat látogatjuk). Egyes mobiltelefon készülékek alkalmasak arra, hogy számítógéphez csatlakoztatva modemként üzemeljenek, kommunikációs vonalként természetesen a vezeték nélküli telefonhálózatot használva. Bár a mobilszolgáltatók folyamatosan dolgoznak a sávszélesség javításának technológiáján, ennek sebessége ma még alacsony, de lassan megközelíti a modemes hozzáférését. Ha internetezésre használjuk a hálózatot, választhatunk, hogy az online töltött idő után fizetünk percdíjat (ez a drágább), vagy kizárólag az átvitt adatmennyiség után számlázzon a szolgáltató, esetleg fix havidíjas konstrukcióban. Intenzívebb internethasználat mellett azért ennek díja is számottevő, így a mobilos internet kapcsolatot inkább az egyéb lehetőségek híján lévők választják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Acsai László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés