hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Csapatban az erő

IMPACT módszer a depresszió kezelésére

Az idős, ambulánsan kezelt depressziósok csapatmunkával hatékonyabban kezelhetők. Az IMPACT módszer általános bevezetésével lehetőség nyílna arra, hogy világszerte több millió idős, depresszióban is szenvedő ember életminősége javuljon. A legújabb eredmények szerint ráadásul tartósan. Az idős emberek legalább tíz százaléka depressziós – ennek ellenére csak töredékük részesül gyógyszeres kezelésben. Aki mégis, az általános háziorvosi gyakorlatban világszerte általában annyit tapasztal, hogy kezelőorvosa közli: depresszióban szenved, és gyógyszert ír neki, vagy elküldi pszichoterápiára.
Az Egyesült Államokban négy éve próbáltak ki új megközelítést. Az IMPACT (Improving Mood Promoting Access to Collaborative Care Treatment) klinikai vizsgálat során azt elemezték, hogy hatékonyabbá válik-e a kezelés, ha a depressziós időseket nem egyedül a háziorvos, hanem a depressziót célzottan ellátó orvoscsoport kezeli. A csapathoz egy depressziósok kezelésére kiképzett nővér, a beteg háziorvosa, egy konzultációs pszichiáter és a biztosítót képviselő, alapellátásban dolgozó orvos tartozik.
A vizsgálatba 18 körzet 1800 betegét vonták be, akik a háziorvos véleménye alapján depresszióban szenvedtek. A vizsgált, átlagosan 71 éves populáció igen heterogén volt. Szerepeltek benne nők és férfiak; major depresszióban szenvedő betegek és disztímiások; fehér bőrűek és afroamerikaiak; kognitív funkciózavarban szenvedők. Jelentős hányaduknál egy vagy több egyéb belgyógyászati betegség is fennállt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés