hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Csalódott egészségügy

Az érdekvédők szerint ennyi pénzből nem lehet megmenteni az ágazatot, a gyógyításra a nemzeti össztermék 2,85 százalékát fordítaná a kormány, szemben az idei 2,92-vel. A Népszabadság körképe költségvetés számairól.

A lap szerint az érdekvédők meglehetősen csalódottan nyilatkoztak a költségvetési tervszámokról, és mint mondták: nagyítóval sem lehet kiolvasni, hogy a Fidesz, mint ahogyan ígérte, megmentené az egészségügyet.

Azonnali érdemi intézkedést követel és az egészségügyre fordítható közpénzek növelését Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ, a legnagyobb háziorvosi egyesülés elnöke. A miniszterelnöknek és kormánytagoknak írt nyílt levélben állítja: a közzétett költségvetési javaslat kizárólag arra jó, hogy újratermelje a kórházak adósságát és kiürítse az alapellátást. 

A házorvosoknak szánt keret semmire se elég – fakadt ki Borsi Éva, a háziorvosok Kasszaorvosi Szervezetének vezetője a számok láttán. Elmondta: egyetlen magyar állampolgár alapellátására évente eddig 7700 forint jutott. Jövőre ez az összeg 8100 forint, miközben az alapvető diagnosztikai vizsgálatokhoz nélkülözhetetlen – vizelet-, vércukormérő, széklet-, streptococcus kimutatására szolgáló tesztek, illetve az egyéb – eszközök ára a harmincszorosára emelkedett. Arra a kérdésre, hogy milyen eszközeik vannak a helyzet megváltoztatására, Borsi Éva lemondóan megjegyezte: szinte semmi, levelet szoktak írni a parlamenti képviselőknek, ennek eredményessége azonban egészen lehangoló.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: még nem volt alkalma megnézni a költségvetési tervezetet.

Balogh Zoltán, a Szakdolgozói Kamara elnöke szintén csalódott volt, mert a számok alapján egyértelmű: jövőre esély sincs bérrendezésre. Az elnök hozzátette: november 12-én kibővített elnökségi ülésen értékelik a helyzetet és döntenek arról is, milyen eszközzel élnek az ágazati érdekek nyomatékosítására.

Sinkó Eszter közgazdász szerint egyértelműen az egészségügyért felelős államtitkárság sikere, hogy legalább annyi forrás lesz jövőre, hogy az ágazat nem került rosszabb helyzetbe. Hozzátette: bízik abban, hogy a parlamenti költségvetési vitában a döntéshozók találnak még forrásokat az egészségügyre. A szükséges átalakítás sebessége a források nagyságán múlik.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés