hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Családi készülék kétezer dollárért?

Defibrillátorok Amerikában – tömegesen vásárolják

Amikor egy New York-i iskola 37 éves takarítója önkéntes továbbképzésre jelentkezett, hogy kitanulja a bárki által alkalmazható defibrillátor kezelését, nem gondolta volna, hogy az ő életét is ez a szerkezet fogja megmenteni. Egy este, miközben a helybéli férfiakkal kosárlabdázott, hirtelen összeesett. Szerencsére az iskola épületében volt defibrillátor, és amíg valaki a mentőt hívta, másvalaki a készülékért rohant.

Az, hogy az iskolában volt defibrillátor, nem a szerencsés véletlen műve. 2000-ben egy 15 éves fiúnak, akit mellkason talált egy labda, megállt a szíve. Akkor még nem volt ilyen készülék, és a fiú meghalt. A szülei kampányt indítottak, hogy valamennyi iskolába kerüljön defibrillátor. Pataki kormányzó 2002 őszén rendelte el a bárki által működtethető defibrillátorok (AED-k) bevezetését az összes olyan New York állambeli iskolában, ahol ezernél több diák tanul.

Az Amerikai Kardiológus Társaság adatai szerint évente 960 000 amerikai hal meg kardiovaszkuláris betegség következtében. Közülük hozzávetőleg 250 000-en, azaz naponta 700-an hirtelen szívmegállás miatt vesztik életüket – nagy részük (95 százalékuk) már a kórházba érkezés előtt. Annak, akit nem defibrillálnak a szívmegállást követő első percekben, drámaian – percenként körülbelül 10 százalékkal – csökkennek a túlélési esélyei.

Ma már Amerika minden államában van valamiféle törvény az AED-k működtetésére. Szövetségi szinten az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet, az FDA szabja meg, hogy mely gyártók készülékei kerülhetnek használatba és mit tartalmazzon a készülékekhez mellékelt leírás. Ezt követően minden állam maga dönti el, milyen széles körben kívánja elterjeszteni a készülékeket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna (New York)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés