hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Csak óvatosan a fehérjével

A gyerekkori túlzó és rossz szerkezetű fehérjebevitellel okozott egszségügyi  károkról ír a NOL, felidézve az IDEFICS európi elhízáskutatásban játszott magyar szerepet is.

A legtöbb szülő eddig ahhoz tartotta magát – írja a lap –, hogy minél több fehérjét eszik a gyerek, annál jobb, különösen, amíg pici. A legújabb kutatások szerint azonban ez tévhit. A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli a későbbi elhízás kockázatát, sőt szerepet játszhat az – elmúlt 15 évben megtízszereződött gyakoriságú – allergia kialakulásában is.

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája is részt vett abban az európai kutatásban (IDEFICS), amely azt vizsgálta, hogy milyen tényezők játszanak szerepet a gyerekek elhízásában. A kutatásban több mint 2500 magyar és 17 000 európai két és kilenc év közötti gyermeket vizsgáltak. Molnár Dénes professzor, a klinika igazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint az okok között természetesen ott van a kevés fizikai aktivitás és a rendszertelen táplálkozás – így a reggeli hiánya –, de a túlzott, illetve nem megfelelő minőségű fehérje is kihat a későbbi testsúlygyarapodásra.

Ez ugyanis érdemi hatással van az ebben a korban kialakuló anyagcsere-szabályozásra. A túlzott fehérjebevitel fokozza az inzulintermelést és a növekedési faktorok elválasztását, ez pedig fokozza az éhségérzetet, ami szintén hozzájárul a felesleges súlygyarapodáshoz. A megfelelő fehérjebevitel azért is létfontosságú, mert a hiányos fehérjebevitel hosszú távon, a kognitív vagy a fizikai képességek fejlődésének sérüléséhez vezet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármilyen mennyiségben hasznos a gyermekek fehérjedús táplálása, ahogy az sem, hogy mindegy lenne, milyen fehérjével tápláljuk a gyermekünket – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: Népszabadság)

cimkék

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink