hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Csak közösen tehetünk valamit

Gönczöl Katalin a csőlátás veszélyességéről

Társadalmunk egyik legaggasztóbb problémája a fiatalkorú bűnözők növekvő aránya. Többségüket a szegénység, a kitaszítottság löki erre az útra. Gönczöl Katalin, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa annak a szakmai és politikai összefogásnak a stratégiáját vázolja fel beszélgetésünkben, amelyet összefoglaló néven bűnmegelőzésnek szoktunk nevezni.

Mivel magyarázható, hogy a fiatalok között olyan sok a bűnelkövető?

– Tulajdonképpen csökkent a fiatalkorú bűnözők száma, de mert a fiatal népesség fogyóban van, társadalmi jelenlétükhöz képest mégis növekedett a bűncselekményeket elkövetők aránya. Ha a felelősségre nem vonható 14 éven aluli gyermekeket is hozzászámolom, akkor évente nagyjából 16 ezer gyermekről beszélünk. Szomorú, hogy egyre fiatalabb korban kezdődik a bűnözői pályafutás, és úgy tűnik, az első bűncselekmények is egyre súlyosabbak. Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a gyerekek több mint fele hátrányos helyzetű.  Az ő életüket a szegénység, a munkanélküliséggel együtt járó gondok jellemzik. A gyermekszegénység jelentősen gerjeszti a bűnözői utánpótlást, ami jól látszik regionális viszonylatban is: Északkelet-Magyarország például egybefüggően bűnkibocsátó, a fiatalkorúak szempontjából is, miközben a nyugati megyék inkább bűnbefogadóak, vagyis ott az országos átlagnál több bűncselekményt követnek el. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például 240 ezer lakosból közel annyi fiatal kerül szembe a büntető törvénnyel, mint Budapesten az 1,8 millióból.

Mi dönti el, hogy valaki elkövető lesz vagy áldozat?

– A kirekesztés, kirekesztettség önmagában bűngerjesztő folyamat. A diszkrimináció pedig fokozott mértékben az – bűnelkövetői és áldozati oldalon is. Könnyebben válnak bűnelkövetővé, de bűncselekmény áldozatává is az etnikai kisebbséghez tartozók, a hajléktalanok, a szegények, a szakképzetlenek, a szociálisan hátrányos helyzetűek, fogyatékosok vagy bármiféle egyéb módon megbélyegzettek. Egészen fiatal korban nagyon nehéz megállapítani, miért válik deviáns viselkedésűvé egy gyerek. Ha csavarog az iskolából, annak számtalan oka lehet. Előfordulhat, hogy családi erőszak áldozata, akit folyamatosan sanyargatnak, katonás fegyelemre kényszerítenek, vagy elhanyagolják, és nem a szülei nevelik, hanem a televízió. A szegregáció, a szülői felügyelet hiánya is bűngerjesztő hatású, és nemcsak bűnelkövetők, hanem áldozatok is kikerülnek az ilyen családokból. Elkeserítő adat, hogy évről évre 12-13 ezer gyerek válik bűncselekmény áldozatává. A statisztikákból az is kiderül, hogy sok a téves előítélet a fiatalokkal szemben, főként a legidősebb korosztály körében. El kellene oszlatni azt a tévhitet, hogy minden gyermek bűnöző, aki kicsit más, kicsit gondozatlanabb vagy kicsit elevenebb, mint a többség.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Pálmai Erika
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés