Címkékkel a hízás ellen
2006. június 01. 00:00
Szigorodnak az élelmiszerek címkézésére vonatkozó előírások az Európai Unióban. Egy új szabály alapján 2007-től már csak bizonyított állítások kerülhetnek az árucikkekre.
Az élelmiszeripar már egy ideje fölismerte, hogy egyre több a tudatos vásárló, ezért a gyártók a csomagolásokon igyekeznek kiemelni a termékek jó tulajdonságait. Ám korántsem biztos, hogy e reklámok igazak is. Ezért az Európai Parlamentben (EP) nemrégiben elfogadott új szabály szerint csak akkor tüntethető fel egy termék címkéjén, hogy például alacsony zsírtartalmú, ha ez minden kétséget kizáróan igazolható, és ha ezzel párhuzamosan a termék só- vagy cukortartalma szintén a javasolt határértéken belül van. A javasolt értékekről – az élelmiszeriparral és a fogyasztóvédőkkel történő tárgyalásokat követően – az EP határoz.
Az élelmiszeripar már egy ideje fölismerte, hogy egyre több a tudatos vásárló, ezért a gyártók a csomagolásokon igyekeznek kiemelni a termékek jó tulajdonságait. Ám korántsem biztos, hogy e reklámok igazak is. Ezért az Európai Parlamentben (EP) nemrégiben elfogadott új szabály szerint csak akkor tüntethető fel egy termék címkéjén, hogy például alacsony zsírtartalmú, ha ez minden kétséget kizáróan igazolható, és ha ezzel párhuzamosan a termék só- vagy cukortartalma szintén a javasolt határértéken belül van. A javasolt értékekről – az élelmiszeriparral és a fogyasztóvédőkkel történő tárgyalásokat követően – az EP határoz.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!