hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Charmos eredmények

Antihipertenzív szer a szívműködés javítására

Az antihipertenzív kezelés a klinikai vizsgálatok adatai szerint több mint 50 százalékkal csökkenti a szívelégtelenség előfordulását. A szeptemberben közzétett CHARM vizsgálat eredményei a vérnyomáscsökkentő hatás különös jelentőségére utalnak, és a kutatás egyik vezetője szerint döntően befolyásolják majd a szívelégtelenség kezelésének gyakorlatát.

Az eddigi vizsgálatok adatai szerint a szívelégtelenség gyógyításában használt ACE-gátló-, béta-blokkoló- és vízhajtókezelés a szívelégtelenségben szenvedő betegek életkilátását 20-30 százalékkal javította. Az angiotenzin-receptor-gátlók (losartan, valsartan) kedvező hatását szívelégtelenségben már korábban is igazolták. A 26 országban, 2000 vizsgáló és 7601 beteg bevonásával lezajlott CHARM vizsgálat adatainak értékelését a Lancet több mint 20 oldal terjedelemben közölte 2003 szeptemberében.

A CHARM program

A CHARM vizsgálat a candesartan cilexetil hatékonyságát elemezte szívelégtelenségben szenvedő betegek csoportjában, továbbá a kardiovaszkuláris mortalitást és a hospitalizáció gyakoriságát értékelte. A CHARM igazi sajátossága, hogy három ágában, részben ACE-gátló-intolerancia esetén (Alternative), részben ACE-gátló mellett adva (Added) vizsgálja a candesartan hatékonyságát súlyos szívelégtelenség esetén. Emellett olyan betegeknél is vizsgálták hatását, akiknél klinikailag szívelégtelenség tüneteit találták, anélkül, hogy az echokardiográfiás vizsgálat súlyos balkamra-elégtelenséget (40 százalék alatti ejekciós frakciót) bizonyított volna (Preserved). Az elsődleges végpont mindhárom ágban a szívelégtelenség okozta hospitalizáció és a kardiovaszkuláris halálozás volt. A másodlagos értékelés során többek közt az összhalálozást és egyéb kardiovaszkuláris végpontokat, továbbá az újonnan kialakult diabetes gyakoriságát értékelték.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. med. habil. Barna István
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés